Jalgrattavargused näitavad kasvutrendi

LEPM
Copy
Jalgrattad. Foto on illustratiivne.
Jalgrattad. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Turvafirma G4S-i teatel oli rattavargusi tänavu juunis ja juulis 45 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Tänavu aasta algusest kuni juuli lõpuni varastati kokku 516 jaltratast, tõukeratast ja rollerit, mida on mulluse sama perioodiga võrreldes 143 võrra rohkem. G4S-i standardlahenduste divisjoni direktori Tarmo Pärjala sõnul tunnevad kortermajade elanikud end tihti liiga kindlalt. Arvatakse, et maja fonolukk hoiab vargad majast väljas. Samuti mõeldakse, et kui maja ees ja sees on kaamerad, siis võivad rattad väljas vedeleda ning keegi neid ei varasta.

"Eeldatakse ka seda, et rattavarguste probleem puudutab vaid neid, kel on jalgrattad. Nii see paraku pole. Fakt on see, et rattavargad ei varasta ainult rattaid, vaid nad elatuvadki vargustest," toonitas Pärjala. "Praegu on rattahooaeg ning see tähendab, et kõikjal vedelevad jalgrattad. Kui hooaeg läbi saab, otsitakse midagi muud, mida on lihtne ära viia."

Pärjala sõnul võib suvel nii mõnigi korterisse sissemurdmine ära jääda, sest trepikojast või maja eest leitakse näiteks hinnaline jalgratas.

"Ei tasu ka mõelda, et minu odavat ratast keegi ei varasta. Ka 50-eurone ratas võib mõne varga jaoks olla piisavalt väärtuslik järelturul maha müümiseks," märkis Pärjala.

"Kõige rohkem varastatakse jalgrattaid avalikest kohtadest: parklatest, tänavatelt, kuid samuti trepikodadest ja koridoridest," lisas Põhja prefektuuri Lääne-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Raigo Prants. "Pikanäpumehed on rattaid pihta pannud ka keldritest, kinnistest hoovidest ja eluruumidest."

Politsei viimase kolme aasta rattavarguste statistika, mis hõlmab ka tõukerataste ja rollerite vargusteid, näitab, et vargused on pigem kasvutrendis. Selles valguses soovitab Prants rattaid pättidele mitte ahvatlevalt silme alla jätta.

"Soovitame neid hoida keldrites või eluruumides. Rattaid ei tohi kindlasti hoida koridorides, kuna tulekahju korral on need takistuseks. Samuti ei soovita me jätta ratast eramaja hoovi, sest aed vargaid ei takista," andis Prants nõu.

Ka kortermaja rõdu pole kaherattalisele turvaline koht, viitas Prants juhtumile, kus ratas varastati ära kolmanda korruse rõdult – kahe mehe koostööna roniti rõdule ning lasti sealt ratas kiiresti alla.

Pärjala toonitab, et ka rattavarguste puhul kehtivad kaks lihtsat tõde – kõik väärtuslik tuleb panna kinnisesse ruumi ning sinna tuleb paigaldada valvesüsteem. Ta lisas, et valvekaamera salvestused on hea materjal uurijatele ning peale selle on kaamerad preventatiivsed. Väga efektiivne on panipaiga uksele paigaldatud eraldi fonolukk. Iga elanik saab siis isikliku koodiga sisse ning ideaalis võiks panipaiga ruumides ka valvesüsteem olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles