VIDEO JA GALERII Setod valisid uueks ülemsootskaks Evelin Leima

Copy

Laupäeval toimunud Seto kuningriigipäeval valis rahvas setode uueks ülemsootskaks Evelin Leima, kes on nüüd järgeva aasta jooksul setode kuninga Peko asemik maa peal.

Ülemsootska valiti erilisel rahvahääletusel, kus kuningriigipäevast osalenud rahvas joondus nööri mööda oma soosiku ette, misjärel inimesed kokku loeti. Leima võitis enam kui 800 toetajaga teist ülemsootska kandidaati Evar Riitsaart.

Rõsna külas toimunud Seto kuningriigipäev pidas tänavu 30 aasta juubelit. «Kõik peamised traditsioonid on aastate jooksul säilinud, kuid sündmus on aasta-aastalt kasvanud ning lisandunud mitmesuguseid tegevusi,» lausus senine Setomaa ülemsootska Anzelika Gomozova, kes nüüd setode valitsemissaua kiiora Leimale üle andis.

Kunigriigipäeval kõlas traditsiooooniliselt seto hümn, marssis seto sõjavägi, maksis seto raha ning valiti kuninga meistrid – parimad taari-, õlle-, veini-, hansa-, sõira-, leiva-, pirukategijad, näputöömeistrid, pillimehed, tantsijad ja lauljad. Võistlesid ka sõnaseadjad, kala- ja vägimehed.

Kui algusaastatel toimus kuningriigipäev Setomaa suuremates keskustes, siis viimastel aastatel on seda põhimõtet muudetud ning kaasatud ka väiksemaid asulaid.

«Külasid on juurde tulnud ning Setomaa rahvas ning külalised on selle hästi vastu võtnud,» tõdes enne tänavust kuningriigipäeva Setomaa vallavanem Raul Kudre. «Külad saavad juurde koostegemise indu ning peakorraldajad saavad kogemusi. Nii on ka igal kuningriigipäeval oma nägu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles