Päästeamet palub valmistuda tugevaks tormiks

BNS
Copy
Äikesetorm. Pilt on illustreeriv.
Äikesetorm. Pilt on illustreeriv. Foto: arhiiv

Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse prognoosi järgi on esmaspäeva õhtul Lääne-Eesti saartel, mandri lääneservas ja Lõuna-Eestis oodata tugevat tormi, mitõttu palub päästeamet elanikel selleks valmistuda.

„Keskkonnaagentuuri ilmateenistus on Eesti lääne- ja lõunaosale edastanud kolmanda taseme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm on eriti ohtlik. On oht elule ja tervisele ning tuleb olla tähelepanelik ja valmistuda ka tormist tingitud ebameeldivusteks,“ selgitas päästeameti vastutav Janar Kärner.

Ilmaprognoosi järgi on oodata äikesevihma valinguid, millega võivad kaasneda tuulepuhangud üle 25 m/s ja rahe. Sajuhulk võib kohati olla 30-50 millimeetrit ning on trombide ja keeristormide tekke oht. Öö jooksul levib sajuala pikkamööda põhja poole, mitmel pool on äikest ja püsib tugevate sajuhoogude ja tuulepuhangute oht.

Selleks, et tormist põhjustatud ebamugavused oleksid võimalikult väiksed, soovitab Päästeamet elanikel valmistuda.

Enne äikesetormi tuleb korjata õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed; parkida

sõiduk lagedale või garaaži; arvestada võimalike elektrikatkestustega ning sellest johtuvalt varuda koju piisavalt toitu ja jooki; laadida täis mobiiltelefon ja hankida võimalusel akupank ning hoiada ka see laetuna; tankida auto kütusepaak täis; eemaldada kodumasinad vooluvõrgust ning antennikaabel televiisorist: eemalduda veekogudest.

Äikesetormi ajal tuleb püsida siseruumides; ei tohi avada veekraani, kuna vesi on hea elektrijuht: ei tohi varjuda üksikute puude, metallmastide ega -aedade lähedale, kuna seal on välgutabamuse võimalus suurem; tuleb vältida autosõitu ning kui sõit on vältimatu, valida sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude takistustega; hoida eemale maha langenud elektriliinidest ning teavitada neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest Häirekeskust numbril 112.

Võimalusel tuleb vältida ahju kütmist, kuna korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata ja suitsu tuppa puhuda. Samuti toimivad laetud osakesed suitsus piksevardana.

Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kui elekter peaks katkema, siis tuleb sellest teavitada ka elektriettevõtteid. Elektrikatkestuse korral tuleks kasutada valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.

Jälgida tasuks ka infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: abiks on patareidega raadio või autoraadio. Ühtlasi tasub tunda huvi, kas tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles