Liisa Pakosta: laste vaimset tervist kaitseb kindlustunne (1)

Liisa Pakosta
, riigikogu liige (Eesti 200)
Copy
Riigikogu liige Liisa Pakosta (Eesti 200)
Riigikogu liige Liisa Pakosta (Eesti 200) Foto: Taavi Sepp

Tuttav kurtis, et tema lapsel on eluisu läinud. Põhjuseks suvetöö kirjanduses ja matemaatikas, mida peab järele vastama augusti lõpus. Järelevastamise õnnestumisest sõltub, kas ta kukub koolist välja või saab järgmises klassis jätkata.

Küsisin, miks lükkas kool järelevastamise augusti lõppu, kui kõigil oleks lihtsam, kui jaanipäevaks oleks sotid selged. Õpetaja läks vist puhkusele ja tuleb sealt augusti lõpus tagasi, oli ema vastus. Aga kas õpetaja ei võinuks nädala augusti lõpus kauem puhata? Lapse närvide põletamine suvi otsa ei ole ju seda ootamist väärt.

Ka mina olen kooliajal suvetööle jäänud. Esimesel korral ei saanud kuidagi pihta vältevaheldusele, teisel korral oleks klass jäänud peaaegu lõpetamata seetõttu, et ei viitsinud tuupida inglise keele ebaregulaarseid verbe. Ent kohe, kui teised olid läinud suvepuhkusele, istusime õpetajaga nädala juunis koos ja viie päeva pärast oli ka mul klass lõpetatud.

Kas õpetaja lisatöönädal on ühe tööperioodi lõpus või teise alguses, ei mõjuta tema puhkuse kogupikkust. Koolilapsele on aga suur vahe, kas õpingute jätkamiseks on kindlustunne hinges või tuleb suvi otsa pabistada.

Noorte vaimse tervise halvast seisust annavad märku mitmed uuringud, seetõttu on iga samm, mida saame noorte toetamiseks astuda, igati vastutustundlik ka päriselt astuda.

Kesksuvel olid mitmes gümnaasiumis veel lisavastuvõtukatsed. Ministeerium ootab järgmisel õppeaastal õppijate andmeid alles

10. novembriks. Siis pannakse õpilaste nimekirjad lukku ja nende arvude alusel saavad koolid järgmise aasta rahastuse. Äkki tooksime selle kuupäeva varasemaks? Näiteks juuli keskpaika?

Kiidan haridusminister Kristina Kallase algatust tuua põhikoolide lõpueksamid varasemaks. Sellega oleks eeldused loodud, et järgmisel suvel öelda: oleme noorte vaimse tervise hoidmiseks ühe vajaliku sammu astunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles