Vaidlus jahilubade üle on jõudnud kohtusse, terendamas on «jahindussõda»

Martin Erik Maripuu
, suvereporter
Copy
Karu selle aasta suvel loomade söödaplatsil.
Karu selle aasta suvel loomade söödaplatsil. Foto: Mati Kivistik

Augusti alguses hakkas ametlik karujahiaeg. Jahilubade väljastamine on aga tekitanud arusaamatust ja küsimusi asjaosalistes ning MTÜ Hoiame Loodust eestvedaja Mati Sepa sõnul on terendamas uus looduskaitseline vaidluspunkt – nn jahindussõda.

Lõuna-Eestisse väljastati karude küttimiseks sel aastal neli jahiluba: Põlvamaale kaks, Valga- ja Võrumaale üks. Üle riigi anti luba lasta 96 karu, mis on keskkonnaagentuuri seire kohaselt umbes kümme protsenti karude arvukusest ning ühtlasi lähedal aastasele juurdekasvule.

Vaidluskohaks on aga jahilubade kvoot ja nende väljastamise seaduspärasus, samuti karude arvukus ning selle mõõtmine. MTÜ Eesti Suurkiskjad kaebas nagu eelmiselgi aastal nii ka tänavu keskkonnaameti kohtusse, sest hoolimata halduskohtus saavutatud võidust ei ole jahilubade väljastamise süsteemi muudetud. Tänavu mittetulundusühing esmast õiguskaitset ei saanud ning selleks hooajaks kohus jahilube ei peatanud. Vaidlused lubade praegusel viisil väljastamise seaduspärasuse üle võivad kesta veel aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles