Priit Sibul: automaks? Tänan, ei

, Riigikogu liige, Isamaa peasekretär
Copy
Isamaa erakonna peasekretär Priit Sibul.
Isamaa erakonna peasekretär Priit Sibul. Foto: Konstantin Sednev

Viimase kolme valitsuse eesotsas on olnud Reformierakonna esimees Kaja Kallas ning rahandusministrid tema erakonnakaaslased. Nii et riigi rahandus- ja majandusolukord ei saa olla neile üllatus. Nende eestvedamisel on toimunud märkimisväärsed maksutõusud – käibemaksu ja tulumaksutõus 2%, majutusasutuste käibemaks 9%-lt 13-%-le ning meediateenuste käibemaks 5%-lt 9%-le.

Ühestki nendest tõusudest ei räägitud aga enne valimisi, kui küsiti valijatelt mandaati, et muudatusi teha. Nad sülitasid aruteludele ja välistasid neid ka siis, kui näiteks Keskerakond viskas õhku maksudebati kinda. Siis ei olnud ühelgi praegusel valitsuserakonnal arutelusoovi. Ei arutleta ju nüüdki. Uued maksumäärad kehtestati eelnõudega, kus kooskõlastuseks anti sihtrühmadele 72 tundi.

Seda kõike tehakse olukorras, kus majanduslangus kestab ning meil on euroala üks suurimaid inflatsioone, mis jääb alla vaid Slovakkia omale. Lõppu pole veel paistmas. Lisaks Reformierakonna eestveetud maksutõusudele võtab iga inimese sissetulekutest oma osa intresside tõus ja see on märgatav. See aga ei sega hasartseid tüüpe, kel veremaitse suus. Maksutõusudest on vähe ning letti on löödud automaksuidee. Aeg on aga absoluutselt vale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles