Ülle Pind: nähtav edu tuleb sageli vaimse tervise arvelt

Ülle Pind
, Swedbanki personalijuht
Copy
Ülle Pind
Ülle Pind Foto: Marilin Leenurm/Swedbank

Kohtusin hiljuti kahekümnendates eluaastates ettevõtjatega, kellega tuli jutuks tööaeg ja sellest tulenev elukvaliteet. Kui üritasin neid veenda, et normaalne nädalane tööaeg on 40 tundi, tuli vastuseks, et see pole piisav.

Praktika aga näitab, et sageli on just ületöötamine vaimse tervise probleemide ja läbipõlemise põhjus. Seejuures saavad uuringute kohaselt inimeste tervisemured aina enam alguse vaimse tervise probleemidest. Nii jäävad inimesed pigem haiguslehele, kuid ei tegele juurprobleemiga ning vaimse tervise mured aina süvenevad.

Minul saabus selgus koolitusel, kus meil paluti sulgeda silmad ja mõtiskleda, kus tahame olla viiekümne aasta pärast: millised inimesed on meie ümber, kuidas näeme oma elu ning millised oleme ise. Toona taipasin, et kui ma praegu ei pinguta suhete hoidmise nimel, ei pruugi mul olla tulevikus kedagi, kelle poole pöörduda. Mõistsin, et olen kaotanud töö ja elustiili tõttu palju sõpru, sest mul ei olnud nende jaoks aega.

Täisväärtuslik elu tähendab rohkem kui ainult tööd. Vaimse tervise hoidmiseks on vaja häid suhteid, piisavalt und ja puhkeaega, tasakaalustatud toitu ja liikumist ning meeldivaid emotsioone. Noorena võib tunduda, et pikad töötunnid on investeering tulevikku, kuid tehes seda vaimse tervise arvelt, ei pruugi enam hiljem olla millessegi investeerida.

Eelnev ei tähenda, et karjääritegemine oleks halb. Tööalase kompetentsi kasvatamine ja eesmärkide saavutamine on samuti olulised nii eneseteostuseks kui ka iseseisvuse toetamiseks, ent edu saavutatakse tasakaalu leides. Üht eluvaldkonda ei tohiks isoleerida teisest, sest põrumine ühes tähendab tihti põrumist ka teises. Näiteks kui peresuhted on korras, läheb ka tööl hästi, ning kui tööl sujub, mõjub see positiivselt ka eraelule. Keegi meist ei saa elada kõrge eani ja olla õnnelik ainult töötades.

Edukas on see, kes oskab tööd ja eraelu tasakaalus hoida.. Ainult siis on võimalik inimesena areneda ja eesmärke saavutada nii, et sihile jõudes on oma võite võimalik ka kellegagi jagada.

Vaimsest tervisest räägitakse nii palju, et võib tekkida küllastumus. Siiski on ka tööandjatel tarvis sellega jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles