Algab Uma Pido liikumissari ja jätkub kooride peole registreerimine

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Uma Pido 2016. aastal. Foto on illustreeriv.
Foto: Sirje Lemmik
Uma Pido 2016. aastal. Foto on illustreeriv. Foto: Sirje Lemmik Foto: Sirje Lemmik/

20. augustil kell 11 saab Võru linna keskväljakul alguse liikumispäevade sari, mis juhatab teed järgmisel aastal toimuvale kuuendale võrukeelsele Uma Pidole. Sel teekonnal käiakse kõigis kaheksas Vana-Võromaa kihelkonnas ja ka Setomaal.

Liikumissari «Lövvämi tii Umalõ Pidolõ!» ühendab kuuenda Uma Pido teemaks oleva mängu liikumise, mõtlemise ja Vana-Võromaa kultuuriruumi tundmaõppimisega. Iga liikumispäeva alustuseks õpitakse selgeks ühe Vana-Võromaa kihelkonna laulumäng, eestvõtjaks on Meelika Hainsoo. «Laulumängudesse on põimitud laul ja mäng, milles on hoogu ja elurõõmu. Selle kaudu saab tutvust teha erinevate kihelkondade kultuuripärandiga. See on tänukummardus eelnevatele põlvkondadele mängutraditsiooni loomise ja hoidmise eest. Meil on võimalus seda traditsiooni edasi kanda,» ütles Meelika Hainsoo.

Igal liikumispäeval ootavad osalejaid ees ka Tartu Ülikooli eetikakeskuse loodud ülesanded väärtustest. Need on pärit mängust «Eesti rahva sada valikut» ja on koostatud eesmärgiga panna mängijad pingevabalt mõtlema ja lustakalt arutlema.

Seejärel saavad liikumispäevast osavõtjad kaardi ning suunduvad orienteerumisrajale. Algajatele antakse kaardiga liikumiseks ka väike väljaõpe. Võrumaa orienteerumisradade ettevalmistaja Sixten Sild julgustab kõiki liikumispäevadest osa võtma: «Kui sul on vähegi maadeavastaja geeni ja huvi kodukoha vastu, siis on see üritus just sulle.»

Rajal liikudes tuleb üles leida kaardil ära märgitud Võrumaa kultuurilooga seotud kohad. Seal saab paiga kohta ka pisut silmaringi avardavat teavet. Liikumispäeva pikkuseks on planeeritud neli tundi. Rajad kulgevad suuremates kihelkonnakeskustes ja nende lähiümbruses.

«Liikumispäevi korraldab Võro Selts VKKF koos Võru, Põlva ja Valga maakonna inimeste ja organisatsioonidega. Osaleja, kes on läbinud seitse liikumispäeva, saab 1. juunil 2024 Põlva Intsikurmus toimuvale VI Uma Pidole vabapääsme,» ütles Uma Pido projektijuht Merike Tigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles