GALERII, VIDEO Võru valla Lepatriinu lasteaed sai nurgakivi

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võru vald müüris teisipäeval laste kaasabil betooni Sõmerpalu lasteaia Lepatriinu nurgakivi kapsli. Ligikaudu 4,5 miljonit eurot maksev hoone peaks plaanide kohaselt valmima järgmise aasta aprilliks.

«Sõmerpalu ja Osula piirkond kasvavad,» tõdes Võru vallavanem Kalmer Puusepp. «Piirkonnas on edukad ettevõtted, kes on siia töökohti loonud. Nii on piirkonda juurde tulnud ka noori peresid ning lasteaiakohtade järele tekkinud reaalne vajadus.»

Vallavanema sõnul on üks põhjus uue lasteaia ehitamiseks lasteaiakohtade puudus. «Kuid teine oluline põhjus oli see, et senise hoone ventilatsioonisüsteemid ei vastanud tänastele nõuetele,» lisas ta. «Otstarbekam oli vana maja maha lõhkuda ja uus ehitada – nii ei pea ka ruumilahenduste osas olema vanas kinni.»

Lasetaia hoone ehitusmaksumuseks on Puusepa sõnul ligikaudu 3,9 miljonit eurot, millele lisandub projekteerimine, ehitusjärelvalve ning samuti hoonesse hangitav mööbel jm vajalik – nii kujuneb lasteaiahoone kogumaksumuseks ligikaudu 4,5 miljonit eurot. 1,159 miljoni ulatuses rahastatakse seda energiatõhususe meetmest, ülejäänud osa rahastab Võru vald.

Lasteaia direktori Hille Kesa sõnul on uus maja väga oodatud. «Meil on hea meel, et saame suurema lasteaia ning igal ruumil on nüüd oma läbimõeldud eesmärk,» sõnas Kesa ning lisas, et hoones paraneb kindlasti ka õhukvaliteet – vanas hoones eraldi ventilatsioon nimelt puudus. Uus hoone saab vanast poole suurem: 650 ruutmeetri asemel 1220 ruutmeetrit.

Lepatriinu lasteaias hakkab toimetama neli rühma: kolm aiarühma ja üks sõimerühm. Hoonel on ruumid neljale rühmale koos magamistubadega, muusikaõpetuse ruum, metoodika ruum, meisterdamise tuba, tunnetuse tuba ja suur saal. Tagatud on ka invajuurdepääs. Õues on mänguväljakud, ministaadion lastele, labürint, tasakaalurada, erinevad varjualused ning abihoone mänguasjade ja inventari hoidmiseks. Sõimerühmal saab olema eraldi nõuetele vastav õueala.

«Tunnetuse toas saavad lapsed keskenduda rahustavale tegevusele, klaaslaega aatriumkoridori tekib roheala, kus lapsed saavad näiteks lugeda,» kirjeldas Kesa. «Meisterdamise toas on madalam köögi tasapind, millel saab lastega koos kokata näiteks salateid või küpsisekooki. Õuealal on lastele erinevaid võimalusi liikumiseks ning liikumistunde saab läbi viia ka jooksurajaga staadionil.»

KRC Ehitus OÜ alustas lasteaia ehitustöödega tänavu aprillis. Vana lasteaiahoone valmis 1971. aasta novembris ning sai juurdeehituse 1997. aasta sügisel. Aastate jooksul tehti küll väiksemaid renoveerimisi, kuid maja seisukord oli sellegipoolest kehv. Seega otsustati vana hoone lammutada ning ehitada asemele uus.

Uue maja ehitustööde omanikujärelevalvet teostab Margus Türkson osaühingust Kojak ning lasteaia põhiprojekti koostaja on Projektibüroo OÜ. Hoone ja õueala kujunduse arhitekt on Viljar Orub ning vastutav sisearhitekt Jane Teresk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles