Anti Haugas: Eesti riigi rahandus tuleb korda teha

, riigikogu liige, Võru linnavolikogu esimees (Reformierakond)
Copy
Võru linnavolikogu esimees Anti Haugas
Võru linnavolikogu esimees Anti Haugas Foto: Arved Breidaks

Riigirahanduse distsipliini allakäigust on Reformierakond rääkinud aastaid. Kui 2016. aastal majandus õitses ning õilsatel kasvuaastatel noomitustest hoolimata võlgu elasime, ei teinud see üldsust ettevaatlikuks. Koroonakriisi saabudes olid kasvavad kulutused iseenesestmõistetavad, järgnes Ukraina sõda ning sellest tõukunud energiakriis.

Paljud riigikogu liikmed, kaasa arvatud mina, lootsid, et küllap suudame maksutõuse vältides riigi ree peale saada. Valimisjärgsetel nädalatel selgus riigirahanduse ekspertide kardetud tõde. Rahandusministeeriumi kevadprognoosis nägid analüütikud eelmainitud kriiside ning vältimatute kulutuste taustal 1,7 miljardi suurust eelarvepuudujääki. Majanduses seis jahenes. Meil oli kaks valikut: kas peita pea liiva alla või leppida reaalsusega – maksusüsteemis on vaja muutusi ning riigi kulusid tuleb kärpida. Aususest nii iseenda kui riigi vastu valisime loomulikult teise tee.

Maksureformid ei ole mitte kunagi mugavad. Kindlasti eelistaksin olla parlamendis ajal, mil majandus on heas seisus, riigieelarve ülejäägis ning saame otsustada vaid meeldiva üle. Maksueelnõud, mida kevadistungjärgul menetlesime ning mis võtsid valdava osa ajast, olid ka minu jaoks emotsionaalselt keerulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles