Taskukohased hooldekodud lähevad üha enam hinda

Mati Määrits
, reporter
Copy
Piigaste Südamekodus pärast 1. juulit kohatasu ei tõstetud. 
Piigaste Südamekodus pärast 1. juulit kohatasu ei tõstetud. Foto: Mati Määrits

Kuigi 1. juulil käivitunud hooldereform vabastas paljud lisatasu maksmisest oma hooldekodus viibiva lähedase eest, muudavad märgatavalt tõusnud kohatasud teisest otsast hooldekodukohti inimestele vähem kättesaadavaks.

Lõuna-Eestis on üks odavamaid kohamakse, 950 eurot kuus, Setomaa hooldekodus, mistõttu juhataja Anne Mägil on viimasel ajal tulnud päris sageli vastata kohasoovi päringutele. «Kuigi meil hetkel isegi on mõned vabad kohad vähest abi vajajatele, on esialgu kõik jäänud veel jututasandile. Eks saadakse ka aru, et ega meie praegune madal kohamaks nii väikeseks jää. Kindlasti tõstame seda uuest aastast,» sõnas ta.

750 eurolt 950 eurole tõusis hooldekodu tasu selle aasta alguses. «Juulist me kohamaksu ei tõstnud. Kuna oleme oma valla hooldekodu, siis kannab omavalitsus ka suuremad kulud. Madalat rahvapensioni saavate klientide puhul pidi vald enne ja peab ka nüüd juurde maksma. Ka hoolduskulu on meil üks madalamaid – 475 eurot. Kindlasti on meil ka palgad väiksemad,» tõdes juhataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles