Veskipaisude tühjaksvoolamine viis külarahvalt kaevuvee (2)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Uuno Ojala kaheksa rõngaga kaev annab praegu päevas veerand ämbrit vett, millega ta säästlikult majandades enda sõnul toime tuleb.
Uuno Ojala kaheksa rõngaga kaev annab praegu päevas veerand ämbrit vett, millega ta säästlikult majandades enda sõnul toime tuleb. Foto: Arved Breidaks

Pärlijõe küla mees Uuno Ojala (70) väntab oma kaheksa rõngaga kaevust ämbri üles ja hüüatab: «Ooo, peaaegu viis liitrit tuleb ära.» See on tema päeva veenorm. Nii Uuno kui paljude teiste ümberkaudsete talude kaevud on pärast kahe Pärlijõe veepaisu allalaskmist jäänud sama hästi kui kuivaks ning seadnud inimesed sõltuvusse allikatest, mis siin-seal jõe veeres maast välja vulisevad.

«Tänu sellele, et ma tarbin vähe, saab veerand pange päevas. Ma ei tarbigi rohkem kui veerand pange päevas: mõne kurgi pesed, kartulid pesed, suppi teed,» räägib Rõuge vallas Mäeotsa talus üksi elav Uuno Ojala. «Tänu sellele, et ma olen säästlikult tarvitanud, on vesi kaevus alles ega ole sogane. Ma ei saa öelda, et olen täiesti janus, aga igaks juhuks on külaliste jaoks viis liitrit vett. Võin pakkuda.»

Uunol on teine kaev ka, viie rõngaga, millest ta parematel päevadel pumpas vett aiaviljade kastmiseks. Joogiks ta seda vett ei kasuta. Praegu on pump kaevust välja võetud, sest põhi tuli vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles