Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

PILDID Hollywoodi tippfilmide võttepaikade juhid külastasid Lõuna-Eestit

Copy

Tartu Filmifond võõrustas USA, Kanada, Saksamaa ja Suurbritannia filmivõttepaikade juhte, kes on aidanud otsida filmimiskohti niisugustele A klassi filmidele nagu «Tenet», «Mission Impossible», «Düün», «Star Trek» ja teised.

Oma reisil kolmes Balti riigis fotografeerisid võttepaikade juhid potentsiaalseid filmimiskohti ja kohtusid kohalike filmiprofessionaalidega.

Eelmisel nädalal korraldatud Lõuna-Eesti tuur kulges läbi Valga, Karula, Võru, Obinitsa, Mooste, Tartu ning Peipsiveere, teatas Tartu Loomemajanduskeskus. Näiteks Valgas vaadati kunagise külalistemaja Säde hoonet ning Võru külje all uudistati Lõuna-Eesti haigla suurt hoonet.

20. augustil viisid võttepaikade juhid Tartu Ülikoolis läbi paneelseminari, kus jagasid oma kogemusi töös võttepaikade ning mahukate filmiprojektidega.

Siinsetele filmitegijatele olid kogemusi jagamas järgmised tegijad:

Klaus Darrelmann, kelle projektide hulka kuuluvad näiteks «Tenet», «The Grand Budapest Hotel», «The Hunger Games: Mockingjay – Part 2» ja «Red Sparrow»;

rahvusvahelise võttepaikade juhtide gildi (Locations Manager Guild International) president John Rakich, kes on töötanud selliste mängufilmide ja teleprojektide juures nagu «American Gods», «Pixels», «Hemlock Grove» ja «Shadowhunters»;

Becky Brake, kelle portfelli kuuluvad kassahitid nagu «Star Trek», «Mission Impossible», «Godzilla: King of the Monsters», «Tomorrowland», «Guardians of the Galaxy» jpt;

Markus Bensch, kes on edukalt töötanud näiteks Steven Spielbergi filmiga «Bridge of Spies»;

Lori Balton, kes on töötanud selliste tuntud filmide juures nagu «Argo», «Heat», «Geisha memuaarid», «Seabiscuit», «Kariibi mere piraadid», «There Will be Blood», «Inception»;

Emma Jane Richards, kes on otsinud võttepaiku filmidele «Wonder Woman», «The Conjuring», «Infinite».

Tartu Filmifondi juht Külli Hansen ütles, et filmimaailma tippekspertide võõrustamine oli Tartu Filmifondi ja kogu seda reisi ette valmistanud meeskonna jaoks mitmekülgselt inspireeriv.

«Meil avanes võimalus piiluda Hollywoodi filmide telgitagustesse ja mõista, kuidas toimub töö võttepaikade otsingul ning mida peame omalt poolt pakkuma, et vastata ootustele ja vajadustele, mis suurtel filmidel regiooni tulles on,» sõnas Hansen.

Ta lisas, et külaliste professionaalsus paistis välja igal sammul – alates eriilmelistest fotodest, mida tehti Lõuna-Eestist ja Tartust, kuni oma kogemuste ja teadmiste avatud jagamiseni Eesti võttepaikade juhtidele.

«Edasine koostöö Hollywoodi filmiekspertidega on täiesti võimalik, kuid me ei esindada nii suurte projektide puhul mitte ainult Lõuna-Eestit, vaid kogu Eestit ja Baltikumi,» sõnas Külli Hansen. «Mul on hea meel, et selle projekti kaudu tihendasime sidemeid ühelt poolt Viru Filmifondi, Eesti Filmi Instituudi ja teiselt poolt ka Läti ning Leedu filmiorganisatsioonidega – oleme nüüd loomas üksteist toetavat võrgustikku.»

Pärast tutvumist Lõuna-Eesti ja Tartu linnaga külastasid võttepaikade juhid ka Ida-Virumaad ja Tallinna. Eesti tuur toimus koostöös Viru Filmifondi ja Eesti Filmi Instituudiga. Suureks abiks programmi kokkupanemisel olid lokatsioonijuht Kristofer Piir ning filmirežissöör Moonika Siimets.

Tagasi üles