Valga ansambel esines Rootsis kirikutes ja pillimeistrite kokkutulekul

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ansambel Spirea Öregundi kirikus: Reet Laanoja (vasakult), Helen Teinfeldt, Lenel Rand, Margus Põld, Rudo Lilleleht, Rainer Kuutma, Lisel Helbrodt ja Iia Põldsepp
Ansambel Spirea Öregundi kirikus: Reet Laanoja (vasakult), Helen Teinfeldt, Lenel Rand, Margus Põld, Rudo Lilleleht, Rainer Kuutma, Lisel Helbrodt ja Iia Põldsepp Foto: Erakogu

Augusti alguses esines Valga vokaalansambel Spirea Põhja-Roslageni pastoraadi kutsel Rootsis Valga maakonna ja linna kunagises sõpruspiirkonnas Östhammari kommuunis.

«Rootsi minekuks ettevalmistatud kontsert «Kodu ja sõbrad» on ansamblile kujunenud väga eriliseks. See on meie esimene iseseisev täispikk kontsertkava. Teema on südamelähedane, aegumatu, päevakohane ja annab avatud võimalusi,» rääkis ansambli juhendaja Reet Laanoja.

«Esinesime Rootsis kolmes kontserdipaigas, igaüks eriline ja omamoodi. Kaks neist oli kirikus ja üks vabaõhusündmusel. Haruldaselt rikkaliku akustikaga inspireeris Morkarla kirik, mis lausa tiivustas laulma,» jätkas Laanoja.

Igati huvitavaks ja meeldejäävaks peeti kirikuvanema antud ülevaadet kiriku pikast ajaloost ning kuuldud kella, mis pärines enam kui poole tuhande aasta tagant. Kell oli valatud enne 1520. aastat, seega juba enne reformatsiooni jõudmist Rootsimaale.

Spirea osales külalisesinejana rootsi rahvamuusikute kokkutulekul, mida korraldas Valö-Forsmarki kodukandi ühendus. Rootsi kodukandi ja külaliikumine on samuti tihedalt seotud Rootsi luteri kirikuga. Nii algas kokkutulek jumalateenistusega, mille käigus esitas ka Spirea mõned sobivad laulud.

«Kontsertidel pakkusime kuulajatele nii eesti heliloojate kui ka rahvusvaheliselt tuntud autorite loomingut. Kavalehtedel oli eesti keeles esitatavate laulude sisu lühikokkuvõte tõlgitud rootsi keelde. Mitmeid lugusid esitasime aga rootsi või inglise keeles. Publiku eriliseks lemmikuks sai Ernst Enno luulele loodud Triin Araku laul «Kodu imelisem töö»,» rääkis Rainer Kuutma.

«Enamasti laulsime a capella või klaveri saatel, aga väga soojalt võeti vastu ka kandle, viiuli või kõlaplaatide saatel esitatud lood,» lisas Laanoja.

Lisaks kontsertide andmisele tutvuti ka kohaliku kultuuriga, saades osa melust, mis valitseb suvisel Rootsi rannikul koos kontsertide, näituste ja muu taolisega. Tutvuti Uppsala ja Stockholmi ajalooliste vaadetega ning käidi Carl Linnaeusi muuseumis ja aias.

Öregrundi kirikus toimunud kontserdi päeval peeti linnas ka Roslagsloppeti-nimelist purjepaatide võistlust. Külastati 16.–17. sajandist pärit mõisakomplekse, kus oli taastatud peale mõisa peahoone ka mõisa moonakate ja teiste teenijate elukvartalid koos sinna kuuluvaga.

Österbybruki Lions-klubi tutvustas Rootsi rauamaagi kaevandamise ning töötlemise ajalugu. Saadi teada, et Rootsi raua tootmisele panid üle 300 aasta eest aluse tegelikult tänapäeva Belgiast tulnud valloonid ning et peale 30-aastast seisakut alustab Dannemora rauamaagi kaevandus uuesti tööd.

Reisi ja kontsertide õnnestumisele aitas tugevasti kaasa talunik Rolf Arvidsson, kes oli aktiivne Valga kandi abistaja ja toetaja ka 30 aasta eest, kui Eestis taastati talusid ning võideldi riikliku taasiseseisvumise eest. Laanoja sõnul tundis kogu ansambel igas kontserdi- ja külastuspaigas end oodatud.

Tagasitee Rootsist tõotas tulla raske – avamerele ennustati tugevat äikesetormi, ilmakaart näitas, et sõidetakse otse tormi keerisesse. «Uskumatu, kuidas suur äikesepilv sõna otseses mõttes kaheks rebenes, tehes laevale rahuliku tee Eesti vetesse», märkis ansambli liige Helen Teinfeldt. Jõuti kenasti koju, kogemuste ja elamuste võrra rikkamad.

Kontserdireisi toetas Valga vald kultuurivaldkonna taotlusvoorust. Loodetavasti õnnestub jagada kontserdi kava ka Eesti sõpradega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles