Õige pea saab häält anda nutiseadmega

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe märkis, et enne olulise sammu astumist tuleb lahendada sellega seonduvad riskid.
Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe märkis, et enne olulise sammu astumist tuleb lahendada sellega seonduvad riskid. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo tutvustas valitsusele m-valimiste seisu ning vajalikke samme, et 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimistel oleks võimalik hääletada nutitelefonis.

«Valimiste võimaldamine nutitelefonis ei ole midagi võimatut. Rakenduse tehniline prototüüp on juba valmis, testitud ja siht on 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimisteks luua võimalus hääletada nutiseadmega,» ütles Riisalo.

Rakenduse prototüübiga on katsetatud hääle andmist, edastamist ja vastuvõtmist. Ministri sõnul eeldab selle edasine kasutuselevõtt riigiasutuste tihedat koostööd.

Justiitsminister Kalle Laaneti sõnul seistakse selle eest, et mobiiliga valimistel oleks tagatud kooskõla kõikide põhiseaduslike nõudmistega ja säiliks inimeste usaldus valimiste vastu. «Kindlasti peab olema tagatud kogu valimisprotsessi turvalisus ja kontrollitavus,» ütles Laanet.

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe märkis, et m-valimised oleks tähtis samm tehnoloogia arenguga sammu pidamisel, kuid seda tuleb kaaluda igakülgselt ja lahendada sellega seonduvad riskid, nagu kunagi e-hääletamise puhul tehti. «Samuti peab eelnema avalik arutelu ja õigusruumi täpsustamine riigikogus,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles