Ukraina noored vabanesid halbadest tunnetest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sõprust süvendasid ühised mängud.
Sõprust süvendasid ühised mängud. Foto: Eesti Punane Rist

Kolmsada Ukraina last ja noort turgutasid Punase Risti viiepäevastes suvelaagrites vaimu ning sõlmisid sõprussuhteid.

«Laagrisse saabumisel võõristati üksteist. Nägime vaeva, et lapsed õpiksid väljendama, mis neile meeldib ja sobib ning mis mitte. Iga päevaga muutus omavaheline suhtlemine aga paremaks. Teelemineku eel vahetati kontakte ja lahku mindi kallistusega,» kirjeldas laagrijuht, MTÜ KoosOn tegevjuht ja Punase Risti vabatahtlik Palbo Vernik.

Tema sõnul näitab see vajadust luua Ukraina lastele ja noortele koolipäeva järel võimalusi ühiselt aega veeta.

Laagrites oli tegevust omajagu. Ujudes ja matkates nauditi Lõuna-Eesti suve, kuid ka õpiti, näiteks esmaabi. Oluline siht oli toetada vaimset tervist.

«Väga hästi töötas maalimine, nii paberile kui ka kividele. Kividele soovitasime joonistada kõik kehvad tunded ja hirmud ning seejärel viskasime need minema sooviga, et kaugele kaoks ka kogu halb,» rääkis Vernik ning nentis, et lastes on omajagu valu ja viha harjumuspärase elu kaotamise pärast.

«Neilt on võetud lapsepõlv. Oli hetki, mis jäid eriti hinge: jalutasin koos kümneaastase tüdrukuga mööda põllust, kus parasjagu tehti heina. See lõhn viis ta tagasi Ukraina suvedesse vanaisa juures. Valu temas oli tuntav, nähtav ning puudutas sügavalt mindki,» meenutas ta. Ka laste joonistused liigutasid laagrijuhte mõnigi kord pisarateni.

Kolmesaja Ukraina lapse ja noore kõrval osalesid mitmes laagris Eesti lapsed, kokku oli neid 90. «Tuleb tunnistada, et ukrainlaste eesti keele oskus on vähene ja nõnda on neil siinsete lastega keeruline kontakte luua. Mida päev edasi, seda pikemad jutud said räägitud, kuid näiteks esmaabiõppesse tuli põimida venekeelseid sõnu – vastasel juhul oleksid teadmised-oskused omandamata jäänud,» märkis Vernik.

Punase Risti viie- ja kolmepäevastes laagrites on 2022. aasta maist osalenud kokku enam kui 1350 last ja noort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles