Mitu kooli pälvisid tunnustuse lapsi liikuma kutsumise eest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Lüllemäe põhikool
Lüllemäe põhikool Foto: Arvo Meeks

Viieteistkümnes innovaatilisemas koolis üle Eesti ripub peagi algavast kooliaastast alates tuliuus Liikuma Kutsuva Kooli vapp. 

Vapimärgiga tunnustatakse vaid neid koole, kus on juba mõned aastad otsitud viise, kuidas tuua liikumist juurde koolielu tavapärastesse osadesse, ning kus jõudnud süsteemsete lahendusteni ja haridusuuenduseni. Nende seas on ka Vastseliina gümnaasium ja Lüllemäe põhikool.

2023. aastal tegutseb Eestis juba 200 Liikuma Kutsuvat Kooli, milles tavapärase õppetöö kõrval käib töö ka selle nimel, et õpilaste koolipäevadesse mahuks liikumist nii ainetundides kui vahetundides, koolimajas, -hoovis ja kooliteel, samuti huviringides ja kooliüritustel. Igal aastal valitakse välja koolid, mis saavad tunnustuseks Liikuma Kutsuva Kooli vapi.

«Liikuma Kutsuva Kool vapi anname nendele koolidele, kus on esimestest katsetustest juba kaugemale jõutud, julgete muutusteni, mis toovad liikumisvõimalusi kõigile õpilastele, samuti õpetajatele, ja nii loodetavasti iga päev,» tutvustab vapitahvlite eesmärki Tartu Ülikooli liikumislabori juhataja ja Liikuma Kutsuva Kooli programmi üks eestvedajaid Merike Kull.

Ühtlasi on vappide jagamise eesmärk julgustada teisi Eesti koole tutvuma vapikoolide kogemustega. «Igast vapi saanud koolist võiks saada oma piirkonnas heade praktikate jagaja,» täiendab Kull.

«Vastseliina gümnaasium on ühelt poolt üsna uus Liikuma Kutsuv Kool, mis liitus võrgustikuga alles 2022. aastal. Samas on nad jõudnud selle lühikese ajaga erakordselt palju uuendusi koolis järele proovida ja ka sisse viia,» kirjeldab kooli tegemisi Liikuma Kutsuvate Koolide võrgustiku juht Maarja Park TÜ liikumislaborist.

«Koolis toimuvad «liikuvad neljapäevad», kus iga nädal katsetatakse mingit uut liikuma kutsuvat nippi, olgu selleks siis liikuv patsipunumine või vanakooli telefonide ussimängu lavastamine päriselus, on Eestis täiesti ainulaadsed,» avab Vastseliina tegemisi Park. «Väga rõõmustab ka see, et koolis tegutseb liikumisvõimaluste loomise nimel tugev meeskond ning õpetajad on toetatud: näiteks jagatakse iganädalastel koosolekutel liikumispauside nippe,» lisab ta.

Lüllemäe põhikooli puhul toob Maarja Park esile koolis kehtivaid nutivabaduse kokkuleppeid, mis võiksid olla eeskujuks kõigile koolidele, kes nutiprobleemiga rinda pistavad. «Lüllemäe põhikool on igati väärt tunnustust, sest tegu on väga eduka ja eeskujuliku näitega sellest, et koolipäevad võivad toredad ja sisukad olla ka täiesti nutivabades oludes. Selleks on muudetud eakohaselt põnevaks nii koolihoone kui hoov."»

Lisaks tasub kiita ka Lüllemäe aktiivset koolikogukonda, leiab Park: «Kooli ümbritsev kogukond on erakordselt tegus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles