Eksperdid uuendasid vaktisneerimissoovitusi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kuna koroonaviirus on muutunud leebemaks, pole enam põhjust laialdaseks vaktsineerimiseks selle vastu.
Kuna koroonaviirus on muutunud leebemaks, pole enam põhjust laialdaseks vaktsineerimiseks selle vastu. Foto: Mailiis Ollino

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab sel sügisel koroona vastu vaktsineerimist riskirühmadele, kuhu kuuluvad üle 60-aastased ning riskihaigustega lapsed ja täiskasvanud. Seda juhul, kui neil on viimasest vaktsineerimisest või Covid-19 läbipõdemisest möödunud enam kui kuus kuud.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst Marje Oona tõdes, et Covid-19 on muutunud leebemaks ning koos sellega uuendas komisjon soovitusi.

«Soovitame eakatel ja riskihaigustega inimestel, kel on siiski oht raskelt haigestuda, end sel sügisel Covid-19 vastu vaktsineerida. Tõhustusdoose enam ei loendata ja Covid-19 läbipõdemine on võrdsustatud ühe doosiga. See on kooskõlas ka maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ning haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) soovitustega ja paljude riikide praktikaga,» selgitas perearst.

Oona tuletab meelde, et koroona- ja gripivaktsiini võib koos manustada ka samal päeval, ainult et süsted tuleb teha erinevasse õlga. «Mis puudutab riskirühmadeväliseid inimesi, siis ka nemad võivad end vaktsineerida Covid-19 vastu, kui see on tervishoiutöötaja hinnangul otstarbekas,» täpsustas ta.

Selle aasta sügistalvisel hooajal soovitab ekspertkomisjon koroonavastasel vaktsineerimisel kasutada eelkõige neid vaktsiine, mis annavad epidemioloogilist olukorda ja ringlevaid koroonaviiruse tüvesid arvestades kõige parema kaitse. «Kui uuemate alamtüvede vastu kohaldatud vaktsiinid saavad kasutusloa ja jõuavad Eestisse, teavitavad sellest avalikkust ravimiamet ja tervisekassa,» kommenteeris Oona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles