Võrumaa üks suurimaid kortermaju alustab 3-miljonist renoveerimist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võrus asuva renoveerimist alustava kortermaja hetkeseis.
Võrus asuva renoveerimist alustava kortermaja hetkeseis. Foto: Jaagup Vana

Korterelamu asub Võrus aadressil Jüri 80, mis on üks suurima elanike arvuga piirkondi Võru linnas. Maja on ehitatud 1984 aastal Tartu maja ehitusprojekti järgi.

«Selliste renoveerimistööde puhul on alati palju pooldajaid ning leidub ka vastaseid kellest peab aru saama ja neile selgitama hoone renoveerimisvajadust,» avas ühistu esimees Argo Mõttus renoveerimisotsusele eelnenut. Mõttuse sõnul kahtlevad eelkõige vanemaealised, kes ei taha, et renoveerimisega kaasnevad laenumaksed jääksid lähedaste kanda. «Samas tõdevad nemadki, et elanike elukvaliteedi parandamiseks ja kortermaja korrasoleku säilitamiseks on vajalik renoveerimistööd läbi viia,» sõnas ta.

Lisaks tuli otsustada, kas renoveerimisele lähenetakse etapi kaupa või teostatakse tööd korraga. Mõttus ütles oma kogemusest lähtuvalt, et sageli jõutakse lahenduseni, milleks on aasta kestev terviklik renoveerimine.

Täiemahulise renoveerimistööde vajalikkuseni jõuti 2020. aasta suvisel kortermaja üldkoosolekul, kus otsustati KredExi rekonstrueerimistoetuse abil tööd teostada. Kortermaja renoveerimistöödega plaaniti alustada 2022. aasta jooksul, kuid kahjuks KredExi taotlusvoorud toona ei avanenud ning toetuse taotlemine lükkus edasi. Positiivne vastus käesoleva aasta aprillis sisse antud korteriühistu taotlusele saabus suve keskel.

Kogueelarve ehitusprojekti koostamise ajal oli 2,9 miljonit eurot. «Milliseks praegune eelarve kujuneb selgub peale ehitushanke läbiviimist,» ütles Mõttus. Sealjuures loodab ta, et kahe aasta jooksul ei ole eelarve oluliselt suurenenud ning elanikud on endiselt positiivselt meelestatud. Võrumaa arenduskeskuse korterelamu toetusmeetmete konsultandi Jaanus Marki sõnul peab suure tõenäosusega siiski hinnatõusuga silmitsi seisma.

KredExi toetuse maksimaalne osakaal Võru maakonna korterelamute rekonstrueerimistööde abikõlblikest kuludest projekti kohta on 50 protsenti. Toetust on võimalik taotleda 10 protsenti vähem, kui ei täideta kõiki ettenähtud tingimusi, näiteks loobutakse soojustagastusega ventilatsiooni paigaldamisest. Järgmine taotlusvoor korterelamute rekonstrueerimiseks avaneb KredExi info põhjal uuel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles