Öine äikesetorm jättis elektrita pea 10 000 majapidamist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Öise äikesetormi tagajärjed Kanepi kandis
Öise äikesetormi tagajärjed Kanepi kandis Foto: Eero Hermann

Lõuna-Eestis öösel möllanud äikesetorm viis rivist välja kümneid alajaamu ja jättis elektrita tuhandeid majapidamisi.

Hommikul kella 7 ajal oli Elektrilevi katkestuste kaardi järgi üle Eesti vooluta 9257 tarbimiskohta, neist suur osa Lõuna-Eestis.

Enim oli sel ajal elektrita majapidamisi Võrumaal, kus oli rivist väljas 20 alajaama ja vooluta 3151 tarbijat. Need jaotusid üsna võrdselt kolme omavalitsuse vahel: Võru vallas oli elektrita tarbijaid 1117, Antsla vallas 1056 ja Rõuge vallas 918.

Põlvamaal oli elektrita tarbimiskohti 2746, neist suurem enamus ehk 2674 Kanepi vallas. Põlva vallas oli katkestuste kaardi järgi elektrita 76 tarbijat ja Räpina vallas üks.

Valgamaal oli elektrita 1172 tarbijat: Otepää vallas 758, Valga vallas 293 ja Tõrva vallas 121.

Tartumaalgi oli suur hulk voolukatkestusi, seal oli elektrita 1914 tarbijat. Muudes maakondades oli rikete hulk juba oluliselt väiksem.

Keskpäevaks oli elektrita majapidamisi veel 5512. Kõige enam ehk 2150 oli neid Võrumaal. Järgnesid Tartumaa 1813, Põlvamaa 1056 ja Valgamaa 279 rikkelise tarbimiskohaga.

Kella kuue paiku õhtul oli elektrita veel umbes 2500 klienti.

„Oleme suurendatud jõududega tööl ja tormist ning äikesest põhjustatud rikkeid lahendanud alates eilsest hilisõhtust. Üle 22 brigaadi teeb tööd kahes vahetuses, et likvideerida ulatuslikke tormikahjusid ja taastada elektriühendused. Usume, et enamus keskpinge rikkeid suudame tänase päeva jooksul lahendada ning viimaste madalpinge riketega võib minna kuni homse õhtuni,“ lausus Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Lõuna-Eesti rikete lahendamisele kaasati brigaade kogu Eestist ja samuti tehakse droonidega ülelende, et rikkeid kiiremini tuvastada. „Suure pingutuse tulemusel on mujal Eestis täna õhtuks kõik tormist tingitud rikked lahendatud ja elektriühendused taastatud,“ sõnas Härm.

Elektrilevi palub kõikidel elanikel katkenud elektriliinidest eemale hoida, kuna need on eluohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles