Galerii, videod Päästjad aitasid metsatalus hätta jäänud inimest

Copy

Täna öösel Lõuna-Eesti tabanud äikesetorm tegi suurt kahju.

Teedele murdus hulgaliselt puid, paljudest majapidamistest kadus elekter ja kannatada on saanud ka hooneid. Sünoptik Kairo Kiitsaku andmetel võis Lõuna-Eestis tekkida suisa mitu keeristormi.

«Esialgsed radariandmed ja fotod kahjustustest viitavad sellele, et möödunud ööl tekkis Lõuna-Eestis üks või lausa mitu keeristormi ehk trombi, mis olid tugeva vihma sisse ära maskeerunud. Samuti tegid kahju tugevad pagituuled,» kirjutab Kiitsak oma ühismeedialehel.

Tartlane Eero Hermann sõitis öösel Tartust spetsiaalselt äikesejahile Antsla ja Kanepi kanti. «Alguses sähvis meeletult, siis hakkas kallama meeletult, rahet esines ka. Mingi hetk tahtsin Kanepisse sõita, aga metsa vahel jäin meeletu tormi kätte. Ei näinud midagi sõita, puid langes lihtsalt,» kirjeldab ta kogetut.

Kuigi mees tundis, kuidas midagi kukkus tormi ajal ka vastu autot, sõiduriist õnneks siiski kannatada ei saanud. Liiklemine muutus aga kohati äärmiselt keeruliseks.

«Paljud teed olid blokeeritud. Otepää suunas minnes tuli mitu päästemasinat ka vastu. Tegelesid puude eemaldamisega. Terve tee Otepääle oli suuri oksi ja lehepuru täis. Oli näha ka eemaldatud puid. Otepäält Tartusse minnes oli vähemalt 20 kohta, kus olid puud juba ära eemaldatud,» lisas Hermann.

Maru tegi suurt kahju ka näiteks Põlva vallas Voorekülas, kus murdis muu hulgas puid ka sealses pargis.

Suur hulk puid oli teele murdunud Kanepi vallas Voorepalu külas ja selle lähiümbruses Karilatsist kuni Voorekülani. Päästjad sõitsid sinna puid eemaldama hommikul kella 6.05 ajal. Koos kohalike inimeste ning teehooldajatega puhastati teed kella 10.30ni. Seejärel tulid sündmuskohale riigimetsa majandamise keskuse (RMK) esindajad, kelle ülesandeks jäi rasketehnika kohale organiseerimine, et tee lõplikult puhastada.

Samuti on andmeid olulistest kahjustustest Võru vallas Linnakülas, kus tuul viis katuse ka kahekorruseliselt kortermajalt, ja Antsla vallas Tsoorus.

Linnamäe külas katuseta jäänud kaheksa korteriga korteriühistu esimees Maanus Jevpsihejev oli sel hetkel kodus, kui kortermaja katus minema lendas. «Käis üks kõva pauk kuskil kaheteistkümne ja poole ühe vahel,» kirjeldas Jevpsihejev.

Mehe sõnul ei saanudki alguses aru, et kas lõi äike majja sisse või mis täpselt juhtus. «Käis ilge ragin, oli hästi kõva tuuleiil ja siis kui ma läksin köögiaknast vaatama, oli katus täpselt minu auto peal,» kirjeldas öösel toimunut Jevpsihejev. Mehe sõnul peale tema auto õnneks rohkem miski kannatada ei saanud.

Öine maru haaras koos katusega ka maja kelba kaasa. «Ma ei tea, kes selle katuse kunagi on paigaldanud. Kuna ma olen ise ehitaja, siis ma võin öelda, et vööd, kuhu pannakse sarikad kinni, ei ole pandud,» kirjeldas Jevpsihejev.

Mehe sõnul olid sarikad kinnitatud lihtsalt kivide külge. «Palju sellel tuulel vaja on, ta lihtsalt tõstis selle otsa üles ja viskas teisele poole maja maha. Tuulel on palju jõudu,» sõnas mees.

Tormi tagajärjel on pool maja ilma katuseta. «Kui vihma ei tule, siis ei ole suurt hullu midagi, me üritame selle kinni katta, võtame hinnapakkumised ja üritame oma jõududega nii palju kui võimalik korda teha. Ega elu seisma ei jää,» ütles Jevpsihejev.

Pealelõunaks oli tormijärgne risu juba elanike poolt ära koristatud. «Ma ütlen, et nutta ei ole mõtet, juhtus mis juhtus,» sõnas mees optimistlikult. Tema sõnul on naabruses ka teistel tormikahjusid, kuid mitte nii hullusti kui neil.

Tsooru külas elav Kaia Raidma ütles, et nägi keeristormi lausa oma koduõuel tegutsemas. Raidma sõnul käis kõigepealt suurem äike ja sadu üle ning siis saabus vaikus. «Olin esikus, uks oli lahti. Siis jäi kõik vaikseks ja kui siis puhuma hakkas, siis oli korralik vilin ikka. Hirm tuli nahka,» kirjeldas naine

Raidma sõnul nägi ta ukse vahelt, kuidas hoovis lisaks vihmasajule igasugust risu ja prahti mööda lendas. «Me saime kohe aru, et tromb,» kirjeldas naine.

Naise sõnul oli see ohtlik, sest lendlev sodi oli kohati päris suur. «Suured eterniidi plaadid on siiani poolenisti maa sees, kogu hoov on seda täis. Kui keegi nendega pihta oleks saanud, ei taha mõeldagi,» kirjeldas ta.

Kanepi vallas Savernas aga läks lisaks puudele lendu ka vähemalt üks kasvuhoone.

Kokku kogunes öö ja päevaga väljakutseid ligi 120. Tööde maht mitmetes piirkondades laienes seetõttu, et korraga oli teedel suuri puid väga suurtes kogustes.

Päästjatel oli pingeline tööpäev. Pärast pinevat ööd jätkus murdnud puude kõrvaldamine Lõuna-Eesti teedelt. Päästjad käisid maanteede vabastamise kõrval abis ka eraisikutel, kelle sissesõiduteed puude alla jäid.

Puude eemaldamisel oli suur abi vabatahtlikest päästjatest. Näiteks Võrumaa Tsooru vabatahtlikud aitasid puid kõrvaldada Antsla vallas eri sündmuskohtades öösel kella 00.21 kuni hommikul kella 7.52ni. Päevalgi kutsuti neid samasse piirkonda appi. Rõuge vabatahtlikud tegutsesid Võru ja Rõuge vallas kell 6.51 kuni 12.23 viies sündmuskohas. Sama tõsist metsatööd tegid Tartumaal öösel ja hommikul Nõo, Tõrvandi ja Kambja vabatahtlikud.

Saverna päästjad eemaldasid aga öö jooksul teedelt üle poolesaja puu. Siis tegid nad pausi, et veidi tehnikat sättida.

Mõniste kutselised päästjad tegelesid hommikul kell 7.05 kuni kell 13.17 Rõuge vallas Punsa külas Vana-Roosa - Hürova maantee piirkonnas puude eemaldamisega teedelt. Hiljem lisandusid väljakutsed Sänna ja Kikkaoja külla.

Antsla kutselised päästjad olid Antsla ja Võru vallas pärast öiseid väljakutseid rakkes kella 6.00 kuni kell 14.32. Kella kaheksa ajal meeskond vahetus uue vastu. Põlva kutselised päästjad tegutsesid puude kõrvaldamisel hommikul kella 6.00 kuni pärastlõunani. Kanepi vallas Häätaru külas leidsid Põlva päästjad metsatalust ka hädas omaniku, kelle hoovis ja maja ümbruses torm palju kahju oli teinud.

Elva kutselised päästjad said ööga kokku 16 väljakutset ja uus vahetus lõpetas töö kell 12.15 Elva vallas Härjatnurme külas, kus eemaldati teelt suur puu, mille tükkideks lõikamine ja eemaldamine võttis kolmveerand tundi.

Väga tõsise koormuse said kõik Põlva-, Võru- ja Tartumaa päästekomandod. Kokku kogunes öö ja päevaga väljakutseid ligi 120. Tööde maht mitmetes piirkondades laienes seetõttu, et korraga oli teedel suuri puid väga suurtes kogustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles