Kolme Setomaa küla ehib lillevaip

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Mikitamäe külla rajatud lillevaip
Mikitamäe külla rajatud lillevaip Foto: Piret Kase

Setomaa vallas Mikitamäe, Obinitsa ja Säpina külas saab eelmisest pühapäevast näha omapäraseid lilledest kujundeid, mida suisa vaibaks võib nimetada.

Mikitamäe küla lillevaip sündis külavanem Piret Kase eestvedamisel. Tema sõnul saab külas omapärasel moel serveeritud lilleilu imetleda juba neljandat aastat.

«Kuna neli aastat tagasi ei saanud setod minna Petseri kloostrisse maarjapäeva tähistama, otsustasime, et teeme ise endale lillevaiba, nagu Petseris sel puhul juba kaua on tehtud. Samasugune mõte oli Obinitsa ja Säpina rahval,» rääkis ta. «Ent kui Obinitsa kiriku juures olev lillevaip kopeerib Petseri kloostri vereteed, siis meie seda ei tee. Eelmisel aastal tegime päevalilledest päikese, mõeldes muu hulgas Ukrainale. Tänavune lillevaip kopeerib seto pitsi mustrit. Minu meelest tuli päris vahva.»

Eelmisel aastal küsis Kase heakskiitu mustri tegemiseks ka Värska kirikuõpetajalt isa Andreaselt. Selle ta ka sai. Ja enamgi veel, vaimulik pani ka ise ilu loomisel käed külge.

Tänavu osales kujundi loomisel seitse-kaheksa inimest, lilled korjati endi aedadest. «Olen neile väga tänulik,» kinnitas Kase. «Samas öeldi, et lilled tuuakse kompositsiooni rõõmuga: nädala-paari pärast oleks need nagunii närtsima hakanud.»

Mikitamäe lillevaip jääb oma kohale seni, kuni selles olevad lilled närbuma hakkavad. «Ehk nädalake püsib see veel,» arvas Kase mõne päeva eest. «Või siis ehk pühapäevani.»

Päris kindel on ta aga selles, et lillemuster ehib Mikitamäed ka järgmisel aastal. Ja ilmselt võib seda siis taas näha ka Obinitsa kiriku ja Säpina tsässona juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles