Motokrossi Eesti meistrid selgusid Langel

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Motokrossi Eesti meistrid selgusid Langel.
Motokrossi Eesti meistrid selgusid Langel. Foto: MX Mania

Motokrossi Eesti meistrivõistluste viimane etapp sooloklassidele sõideti laupäeval Tartu lähedal Lange motokeskuses. Päev pakkus põnevaid ja pingelisi võidusõite igas masinaklassis. Kuninglikus MX Open klassis võitis viimase etapi Tanel Leok, kes tänu sellele tuli ka Eesti meistriks. MX2 klassis teenis teist aastat järjest meistritiitli Kaarel Tilk.

Kärcher MX Open klassis oli enne viimast etappi seis ülipõnev. Liidrikohal olnud Tanel Leok edestas teisel kohal olevat Karel Kutsarit vaid kahe punktiga. Viimase etapi ajasõidus näitas aga parimat kiirust kodurajal sõitev Hardi Roosiorg. Teise aja sõitis välja esimest korda Open klassis osalenud Jörgen-Matthias Talviku ja kolmanda aja Karel Kutsar. Sarja liider Tanel Leok oli ajasõidus viies.

Esimeses võistlussõidus võttis stardivõidu Roosiorg, talle järgnesid Talviku, Krestinov, Leok ja Kutsar. Kutsar suutis kohe sõidu alguses oma suurimas rivaalist Leokist mööduda ja neljandale kohale tõusta. Samal ajal hakkasid vägevat heitlust esikohale pidama Roosiorg ja Talviku. Kahjuks kaua see kesta ei saanud, sest Roosiorg suretas kurvis oma tsikli välja ja langes esiviisikust välja.

Liidriks tõusnud Talviku sai järgnevatega paari sekundise vahe sisse ja seda suutis ta ka sõidu lõpuni hoida. Oma esimesel võistlusel suurel rattal suutis Talviku kohe võidu teenida. Teisele ja kolmandale kohale võitlesid Krestinov ja Kutsar, kuid sõidu teises pooles alanud vihmasadu tekitas Kutsarile probleeme ja tal tuli väike vahe Krestinoviga sisse. Sõidu lõpus olid mehed taas üksteise järel, kuid Krestinov suutis ikkagi teisena lõpetada. Kutsar tuli finišisse kolmandana, Leok neljandana ja Roosiorg viiendana. Leokil ja Kutsaril oli nüüd enne viimast sõitu võrdselt punkte.

Teises sõidus hakkas juhtuma juba stardis. Avasõidu võitja Talviku sõitis stardipuusse kinni ja sai teistest liikuma tükkmaad hiljem. Varurattaga teise sõitu tulnud Leok võttis aga stardivõidu ja asus sõitu juhtima. Talle järgnesid Roosiorg, Krestinov ja Kutsar.

Kutsar sai kiirelt Krestinovist mööda ja tõusis ise kolmandale kohale. Sarnaselt avasõidule suretas Roosiorg korraks oma tsikli välja, kuid sel korral läks tal õnneks ja oma positsiooni ta ei kaotanud. Küll aga sai Leok teistega tänu sellele vahe sisse ja võis hakata mõtlema juba meistritiitlist.

Vägeva etenduse pakkus samal ajal aga rahvale viimaselt kohalt sõitu alustanud Talviku. Ta oli rajal selgelt kõige kiirem ja möödus üksteise järel konkurentidest. Talviku sõitis mööda nii Kahrost kui ka Lusbost ja tõusis juba viiendale kohale. Seejärel sõitis ta vahe kinni Krestinoviga, kellest Talviku samuti mööda sai. Kinni püüdis ta ka Kutsari, kuid Kutsar pani mängu kõik mis tal oli ja Talvikut endast mööda ei lasknud ning lõpetas ise sõidu kolmandana. Kindla esikoha võttis aga Leok, kes sellega ka Eesti meistritiitli endale kindlustas. Hardi Roosiorg lõpetas sõidu teisena.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 43 punktiga Leok, teise koha sai samade punktidega Talviku ja kolmanda koha 40 punktiga Kutsar. Eesti meistriks krooniti 204 punktiga Tanel Leok, teisele kohale tuli 199 punktiga Karel Kutsar ja kolmandale kohale 176 punktiga Gert Krestinov.

MX2 klassis läksid viimasel etapil tiitli eest heitlema Kaarel Tilk ja Joosep Pärn. Meeste vahe enne viimast etappi oli kuus punkti Tilga kasuks. Ajasõidus sõitis Tilk välja teise ringiaja ja Pärn kolmanda. Parimat aega näitas Martin Michelis. Esimeses sõidus võttiski Michelis stardivõidu Tilga ja Pärna ees. Sõidu edenedes hakkas Pärn kahest esimesest maha jääma ja tal tuli lõpuks leppida sõidus kolmanda kohaga. Michelise tempo käis üle jõu ka Tilga jaoks ja lõpuks võttis Martin üsna kindla sõiduvõidu, Tilk lõpetas sõidu teisena.

MX2 klassi teist sõitu asus stardi järel juhtima Tilk, kuid juba kolmandas kurvis möödus temast avasõidu kiireim Michelis. Kolmanda koha võttis sarnaselt avasõidule sisse Pärn. Michelis ja Tilk hakkasid teistel kohe eest ära liikuma ja keegi teine esikoha heitlusesse ei sekkunud. Tilk suutis pikka aega Michelise tempos püsida, kuid sõidu keskel tuli sisse kukkumine ja Michelis pääses eest ning võttis lõpuks kindla esikoha. Tilk jätkas pärast kukkumist teisena ja sellel positsioonil tuli ta ka finišisse. Pärn lõpetas sõidu kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Michelis, teise koha sai 44 punktiga Tilk ja kolmanda koha 40 punktiga Pärn. MX2 klassi Eesti meistriks krooniti 191 punktiga teist aastat järjest Kaarel Tilk. 181 punktiga tuli teisele kohale Joosep Pärn ja 149 punktiga kolmandaks Mikk-Martin Lõhmus.

MX125 klassis oli enne viimast etappi liider Richard Paat, lätlane Martins Ozolins kaotas talle viie punktiga. Avasõidus tegi suurepärase stardi just Paat, kes lätlase ees sõitu juhtima asus. Ozolins võttis sisse teise koha ja kui alguses sai Paat väikese edumaa, siis sõidu edendes hakkas lätlane meie meest kinni püüdma. Ozolins jõudiski Paadile kannule, kuid seejärel oli ühel hüppel toimunud kukkumise ja sõitjad pidid seal hoo maha võtma. Ozolins seda ei teinud ja see ei jäänud märkamata ka kohtunikel ja lätlast ootas ees 10 kohaline karistus sõidu lõpus. Sellega sai suuresti ka tiitliheitluses asjad paika. Paat võitis sõidu, korra kukkunud Ozolins tuli finišisse küll teisena, kuid karistuse tõttu läks talle kirja alles 10. koht. Teiseks tõusis tänu sellele Romeo Pikand ja kolmandaks Jekabs Kubulins (Läti).

Teises sõidus võttis liidrikoha enda kätte Ozolins ja teisele kohale asus Paat. Paadil polnud tarvis Ozolinsiga enam võidu sõita ja teisest kohast piisas talle, et meistritiitel kindlustada. Paat sõitiski riske võtmata ja lasi lätlasel eest minna. Ozolins otsustas aga MX2 klassi poistega võidu sõita, lõpuks sõitiski ta soomlase Miro Niemiga kokku ja kukkus. Paat sai Ozolinsile eelviimasel ringil tänu sellele järgi, kuid taas toimetas ta targalt ja hoidis lätlasest eemale. Ozolins võitis sõidu ja Paat tuli õnneliku Eesti meistrina teisena finišisse. Kolmanda koha teenis Sebastian Leok.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Paat, teise koha sai 38 punktiga Pikand ja kolmanda koha 36 punktiga Ozolins. Eesti meistriks MX125 klassis tuli 172 punktiga Paat, teise koha sai 156 punktiga Ozolins ja kolmanda koha 141 punktiga Pikand.

85cc masinaklassis asus esimest sõitu juhtima Lucas Leok, talle järgnesid Travis Leok ja Enriko Peilman. Leokid hakkasid järgnevatel üsna kiirelt kahekesi eest ära minema ja võitja saatus jäi nende ostustada. Peilman tegi sõidu alguses ka sõiduvea ning ta langes Aston Allase järel neljandale kohale. Sõidu jooksul suutis Travis Leok Lucas Leokist mööduda ja kuigi Lucas püsis tal sõidu lõpuni kannul, siis võidu teenis lõpuks Travis. Kolmandana lõpetas sõidu Allas ja neljandana Peilman.

Teises sõidus võttis stardivõidu Travis Leok, teda asusid jälitama Allas ja Peilman. Avasõidu teine Lucas Leok tegi kehva stardi ja ta oli avaringil alles esikümne piiril. Head sõitu hakkas tegema Allas, kes võttis Leoki liidritempo omaks ja kahekesi sõitsid nad järgnevatel eest ära. Allas ei lasknud Travis Leokil sõidu jooksul kordagi kergemalt võtta ja hoidis teda pidevalt surve all. Leok oli siiski kindel ja võttis lõpuks ikkagi esikoha. Allas lõpetas sõidu teisena ja Lucas Leok kolmandana.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Travis Leok, teise koha sai 42 punktiga Allas ja kolmanda koha 42 punktiga Lucas Leok. Eesti meistriks 85cc klassis tuli 194 punktiga Travis Leok, teise koha teenis 178 punktiga Lucas Leok ja kolmanda koha 150 punktiga Peilman.

65cc masinaklassi esimest võistlussõitu asus juhtima ajasõidu parim Enri Lustus. Talle järgnesid Gregor Lootus ja Robin Robert Mooses. Üks favoriite Theo Kolts kukkus sõidu alguses ja ta pidi hakkama tulema rivi lõpust. Esikolmikus kogu sõidu jooksul kohamuutusi ei toimunud. Lustus hoidis esikohta kindlalt enda käes kuni sõidu lõpuni. Lootus tuli finišisse teisena ja Mooses kolmandana.

Sarnaselt avasõidule tegi superstardi teises sõidus taas Lustus ja ta asus sõitu juhtima. Lootus ja Kolts vahetasid samal ajal esimese ringi jooksul mitmel korral omavahel teist kohta. Mõne aja möödudes võttis teise koha sisse Lootus, kes üritas ka Lustust kinni püüda, kuid tänasel võistluspäeval oli Lustus kindlalt parim. Ta ei lasknud jälitajaid endale ohtlikult lähedale ning võttis ka teisest sõidust esikoha. Lootus tegi sõidu lõpus vea ja kukkus ning langes esikolmikust välja. Teiseks tõusis Kolts ja kolmandaks Mooses.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Lustus, teise koha sai 40 punktiga Kolts ja kolmanda koha samade punktidega Mooses. Eesti meistriks krooniti 175 punktiga Lustus, teisele kohale tuli 168 punktiga Mooses ja kolmandale kohale 163 punktiga Kolts.

Naiste klassis oli enne viimast etappi liidrikohal Carita Lomp, vaid kolme punktiga kaotas talle Karleen Randver. Randver asuski esimest sõitu stardi järel juhtima ja Lomp teda jälitama. Ratas-rattas sõitsid naised terve võistlussõidu. Randver suutis vigu vältida ja ta võitis sõidu. Lomp tuli finišisse teisena ja Noora Uro kolmandana. Enne viimast sõitu oli Lombil ja Randveril võrdselt punkte ja kõik jäi viimase sõidu otsustada.

Teises sõidus hakkasid meistritiitli eest võitlema Randver ja Lomp. Sarnaselt avasõidule võttis stardi järel liidrikoha enda kätte Randver ja teda asus püüdma Lomp. Kogu sõidu jooksul suutis Lomp liidri seljataga sõita, kuid möödumiseks ta kohta ei leidnudki ja Randver tuli võitjana finišisse. Lomp lõpetas teisena ja Uro kolmandana.

Etapivõidu teenis 50 punktiga Randver, teise koha sai 44 punktiga Lomp ja kolmanda koha 40 punktiga Uro. Eesti meistriks krooniti 182 punktiga Randver, teise koha sai 179 punktiga Lomp ja kolmanda koha 139 punktiga Rita Liisa Mooses.

Veteranide klassi avasõitu asus stardi järel juhtima soomlane Matti Korkeamäki. Talle järgnesid Priit Palatu ja Jaanus Koval. Esikolmiku konkurentsist langes kohe sõidu alguses välja kukkumisega Dmitri Vinogradov. Koval läks sõidu edenedes üha paremasse hoogu ja ta suutis Palatust mööda sõita. Natuke enne sõidu lõppu püüdis ta kinni ka soomlase ja ka temast suutis Koval mööduda ning lõpuks esikoha teenida. Korkeamäki tuli finišisse teisena ja Palatu kolmandana.

Teist sõitu asus taas juhtima Korkeamäki, talle järgnesid Palatu, Vinogradov ja Koval. Vinogradov ja Koval said sõidu edenedes Palatust mööda ja asusid soomlast jälitama. Soomlane oli teises sõidus aga tõeliselt hea ja teised talle lähedale ei jõudnudki ning Korkeamäki võttis esikoha. Koval tõusis lõpuks teiseks ja Vinogradovile piisas kolmandast kohast, et Eesti meistritiitel kindlustada.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Korkeamäki, teise koha sai samade punktidega Koval ja kolmanda koha 38 punktiga Vinogradov. Eesti meistriks krooniti 173 punktiga Vinogradov, teise koha sai 165 punktiga Korkeamäki ja kolmanda koha samade punktidega Palatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles