Eesti toidu kuu pakub maitseelamusi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võru linna keskväljakul tuleb taas Uma Meki suurlaat.
Võru linna keskväljakul tuleb taas Uma Meki suurlaat. Foto: Tomi Saluveer

September on Eesti toidu kuu, mil üle riigi toimub arvukalt toidule pühendatud üritusi: toidufestivale, sügislaatasid, töötubasid ja konverentse.

Lõuna-Eestis kutsub toidukuu Rogosi mõisa sügislaadale, karjalaste mihklipäevale, Karilatsi vabaõhumuuseumi leivanädalale, suurlaadale Uma Mekk ning kohvikute-restoranide nädalale.

«Kuna septembris on kohalik toidulaud kõige rikkalikum, on just praegu õige aeg nautida kohalikku toitu ning täiendada talvevarusid. Meil on rõõm, et saame niivõrd eriilmeliste ja põnevate üritustega väärtustada kohalikku toitu ja inimesi, tänu kellele kodumaine toit meie lauale jõuab,» sõnas Eesti toidu kuu programmijuht Kerli Nõges.

Eesti toidu kuu saab Lõuna-Eestis alguse 10. septembril 20. Rogosi mõisa sügislaadaga. Programmis on koduste hoidiste mekkimine ja traditsiooniline parima Rogosi kurgi valimine. Kõlab rahvalik muusika, avatud on töötoad kogu perele ning tutvuda saab ainulaadse Rogosi kastellmõisaga.

Septembri lõpupoole saab mekkida mihklipäeva pidulauda ja näha rehetaresid Karilatsi vabaõhumuuseumis karjalaste mihklipäeval ning oktoobri alguses võib sealsamas osaleda leivanädalal. Seal on kooli- ja lasteaiagruppidel võimalik osaleda muuseumitundides ning saada suitsuhõngulises rehetoas elav ettekujutus sellest, kuidas leib on sajandeid eestlaste lauale jõudnud.

Võrumaal toimub 6.–15. oktoobrini Uma Meki kohvikute ja restoranide nädal, mil kohalikud restoranid pakuvad erimenüüd, kus tooraine on vähemalt 50 protsendi ulatuses pärit Vana-Võromaalt.

7. oktoobril peetakse aga Võru keskväljakul suurlaata, kus lisaks Vana-Võromaal ja selle lähiümbruses kasvatatud talutoodangule saab nautida laadamuusikat ja osaleda töötubades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles