Rõuge kogukonnafestival keskendub kohalikule toidule

LEPM
Copy
Kogukonnafestival toimub Rõuge Ööbikuorus.
Kogukonnafestival toimub Rõuge Ööbikuorus. Foto: Sven Zacek

Võrumaal Rõuges ootab reedel ja laupäeval ees kogukonnafestival «Mina tean, kust tuleb minu toit“, mis keskendub kohalikule toidule ja mahetoidule. Sisukate arutelude, praktiliste töötubade ja eheda kultuuriprogrammi kõrval annab kogu sündmusele kaalu kohalike ettevõtjate toodangut pakkuv Uma Mekk laat.

Festivali esimese päeva tegevused on suunatud Rõuge valla haridusasutustele, muu hulgas leiab aset laste suvel kasvatatud aiasaaduste nunnunäitus.

Festivali põhipäev on laupäev, 9. september, mil Rõuge Ööbikuorus algab programm kell 9 ja lõpeb kell 16, mahutades harivaid loenguid, põnevaid arutelusid ja praktilisi töötubasid, laadamelu ja ehedat kultuuriprogrammi.

Päeva vältel saab kuulda ja õppida kompostimisest, mullast, jäätmetest, kliimast, kestlikust põllundusest, segaviljelusest, kaunviljadest, seemnetest, permakultuurist ja isegi Jaapani hapendamiskunstist. Lastenurgas saab tutvust teha ponide, kitsede ja hanedega. Päeva lõpetab paneelarutelu „Kuidas avalikus toitlustuses edendada kohaliku mahetooraine kasutamist?“ Loengud ja kultuuriprogramm on kõigile tasuta, töötubades osalemine maksab 5 eurot.

Võrumaa Partnerluskogu tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi meeskonna liige Kerli Kanger ütles, et Rõuge kogukonnafestival on eelkõige kohaliku toidu pidupäev. „Intensiivpõllunduse mõjude teadvustamine ning suurema tasakaalu leidmine inimese vajaduste ja looduse taluvuspiiri vahel ongi Rõuge kogukonnafestivali arutelude üheks läbivaks teemaks. Praktilised töötoad annavad aga häid nippe, kuidas saame end varustada tervisliku toiduga, vähendades samas toidutootmisega kaasnevat keskkonnakoormust ja jalajälge.“

Rõuge valla arendusnõunik ja kogukonnafestivali üks korraldajaid Rutt Riitsaar märkis, et suurt tähelepanu on pööratud kogukonna kaasamisele. „Kogukonnafestival erineb tavapärastest toidusündmustest just selle poolest, et oleme ettevõtmisse kaasanud kogukonda, teadlasi, kogenud praktikuid ja eri valdkondade koostööpartnereid, samuti pöörame eraldi tähelepanu laste toidu- ja keskkonnaalase teadlikkuse suurendamisele.“

Keskkonnasõbralik lähenemine

Eestvedajate sõnul on festival keskkonnasõbralik alates turundusest kuni kohapealse jäätmekäitluse ja meeskonna toitlustuseni.

“Me võtsime vastu ürituse roheplaani, mis üldiselt tähendab seda, et Rõuge Ööbikuorg, kus üritus toimub, on pärast festivali sama looduskaunis kui praegu,” ütles Uma Mekk võrgustiku koordinaator ja ürituse üks korraldajatest Kristin Krinal.

Levinumatest keskkonnahoidliku festivali osadest on kogukonnafestivalil jäätmete sorteerimise võimalus, kus külastajatel aidatakse õige valik teha. Eriskummalisem on aga suve alguses Kagu-Eesti Loodusrahva eestvedamisel valminud kompostipeenar, mis võimaldab nii kauplejatel kui külastajatel biojäätmeid kohapeal komposteerida.

Lisaks palutakse külastajatel haarata kaasa oma toidunõud ja veepudel – viimast saab puhta joogiveega täita Pesapuu vaatetorni juures või jalutada lausa alla orgu allikale. “Muidugi arvestasime sellega, et kellelgi nõude kaasa pakkimine ununeb või ei ole see mingil muul põhjusel võimalik. Seetõttu saab nõusid ka kohapeal laenutada tänu annetajatele ja Rõuge Noorsootöö Keskusele,” selgitas Krinal.

“Sarnaselt nõudele oleme kogumas ka riidekotte, et iga külastaja saaks laadaalal teha oste endale mugavalt ja keskkonnasäästlikult,” lisas ta. Sealjuures laenutati riidekottide hoidmiseks sobiv alus Võru Helkuripuu projektilt, mille hooaeg algab alles oktoobris.

Keskkonnahoidu loodetakse suurendada ka üleskutsega liikuda festivalipaika jalgsi või ühistranspordiga. “Kaugemalt tulijad võiks kaaluda autosõidu ühildamist ning tulla kogu seltskonnaga ühe autoga,” ütles Krinal.

Kogukonnafestivali meeskonda kuuluvad teiste hulgas projektijuht Kaja Kesküla (paremal) ning üldise korralduse eest hea seisev Rutt Riitsalu.
Kogukonnafestivali meeskonda kuuluvad teiste hulgas projektijuht Kaja Kesküla (paremal) ning üldise korralduse eest hea seisev Rutt Riitsalu. Foto: Terje Atonen
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles