Selguvad parimad südamega tehtud euroteod

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Toetus aitas kaasa ka Valga riigigümnaasiumi rajamisele.
Toetus aitas kaasa ka Valga riigigümnaasiumi rajamisele. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Sel sügisel möödub 20 aastat Eesti Euroopa Liiduga ühinemise otsuse langetamisest. Sel puhul valitakse välja parimad eurotoetust saanud projektid ning tunnustatakse edulugusid, kus toetus on aidanud kaasa Eesti arengule ja heaolu kasvule.

Alates Euroopa Liiduga ühinemisest on Eestis tõukefondidest toetust saanud üle 40 000 projekti. Viimasest seitsmeaastasest perioodist (2014-2020) viiakse neid ellu enam kui 14 500, millest osa on veel käesoleva aasta lõpuks valmimas.

«Toetust on jagatud väga laias spektris: muuseumidest liiklussõlmedeni ja väikeettevõtete starditoetusest lasteaiakohtade loomiseni.

Füüsiliste objektide kõrval on tuge saanud valdkonnad, kus tulemust silmaga näha ei saa, kuid mis ometi on tähendanud inimeste elukvaliteedi tõusu. Näiteks on uuendatud vee- või kaugküttetorustikke, tehtud teadusuuringuid ning antud ümberõppekoolituste ja nõustamise toel võimalus leida uus töökoht tuhandetel inimestel,» rääkis riigi tugiteenuste keskuse toetuste valdkonna juht Urmo Merila.

Kui varasemal perioodil läks lõviosa rahast nii-öelda betooni ehk suurte taristuobjektidele, siis lõppeval toetuste perioodil on panustatud rohkem reformidesse. Näiteks uute riigigümnaasiumide ja esmatasandi tervisekeskuste loomisesse.

«Iga teostatud projekt on märk sellest, et kuulume Euroopa Liitu ja meid pole jäetud üksinda, vaid oleme saanud toetuse abil ellu viia kümnete tuhandete inimeste unistusi,» lisas Merila.

Tänavu lõpeb struktuuritoetuste 2014–2020 periood, mil Eesti sai fondide eelarvest 3,8 miljardit eurot. Sel perioodil on eurotoetuste osakaal riigieelarves jäänud 10 protsendi kanti, kattes koguinvesteeringutest umbes 17 protsenti.

Võrumaale jõuab nimetatud toetusperioodi lõpuks euroliidu struktuurifondidest enam kui 107,2 miljonit eurot. Valgamaal on see summa ligi 86,9 miljonit ja Põlvamaal ligi 71,9 miljonit. Toetussumma ühe elaniku kohta on Valgamaal 3111 eurot, Võrumaal 3054 ja Põlvamaal 2949 eurot.

«Mõneski valdkonnas oleme saavutanud märksa enam, kui planeerisime. Kohati lausa mitmekordselt uute maanteede, raudteekilomeetrite või uute lasteaiakohtade näol. Ka moodsaid tervisekeskusi kerkib üle Eesti 15 enam, kui 2014. aastal plaaniti,» märkis rahandusministeeriumi välisvahendite talituse juhataja Triin Tomingas.

Kampaania «Südamega tehtud eurotegu»

• Esita hiljemalt 24. septembriks oma lemmikeurotegu veebilehel www.eurotegu.ee. Lehelt on leitav ka kodupiirkonna eurotegude loetelu.

• Kandidatuuri võib esitada iga kodanik, sealhulgas toetuse saaja ise, aga ka projektikoordinaator, omavalitsus või riigiasutus.

• Esitatud projektide seast valib žürii välja 30, mis pannakse rahvahääletusele. Hinnatakse nende mõju ja olulisust.

• Žüriisse kuuluvad rahandusministeeriumi esindaja, riigi tugiteenuste keskuse esindaja, ning kolm avaliku elu tegelast. Žürii langetab otsused ühehäälselt.

• Rahvahääletusele valitud projektid avalikustatakse veebilehel www.eurotegu.ee.

• Hääletus on avatud 16. oktoobrist 5. novembrini.

• Hääletajate vahel loositakse välja 2000-eurone kinkekaart reisiks mõnda Euroopa Liidu liikmesriiki ja reis 2024. aastal koos Euroopa Komisjoni Eesti esindusega Brüsselisse, kus saab uudistada komisjoni ja europarlamendi tööd.

• Säravamaid eurotegijaid premeeritakse novembri lõpus tänuüritusel.

Allikas: riigi tugiteenuste keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles