Tänasest algab gripivaktsineerimine apteekides

LEPM
Copy
Gripi vastu aitab võidelda vaktsineerimine
Gripi vastu aitab võidelda vaktsineerimine Foto: Sander Ilvest

Alates tänasest saab end vaktsineerida gripi vastu apteekides üle Eesti. Esialgu on kättesaadav tasuline teenus, tasuta vaktsiin jõuab apteekidesse eeldatavalt oktoobri keskel. Kindlasti tuleb eelnevalt broneerida aeg, täpsem info veebilehel www.vaktsineeriapteegis.ee.

Gripitüved muteeruvad igal hooajal ja oluline on vaktsineerida end enne iga uue viiruseperioodi algust, mis Eestis algab tavaliselt oktoobris. Vaktsineerimiseks piisab ühest süstist. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. Gripi vastu saab vaktsineerida kõiki inimesi alates kuuekuistest lastest. Vaktsineerimist viivad läbi Apotheka, Benu ja Südameapteegi apteegid.

Oktoobri keskpaigas jõuavad Eestisse ka Tervisekassa soetatud 113 000 doosi tasuta gripivaktsiini, neid pakutakse riskrühmadele, kelleks on:

6 kuu kuni 7-aastased (k.a.) lapsed

terviseseisundi tõttu kõrgenenud riskiga 8–19 aastased (k.a.) lapsed ja noorukid

lapseootel naised

60-aastased ja vanemad inimesed

üld- ja erihoolekande teenusel olevad inimesed.

Tasuta vaktsiini gripi vastu saab riskirühma inimene soovi korral teha lisaks apteekidele oma perearstikeskuses või vaktsineerimiskabinettides. NB! Riskirühma kuuluvad inimesed, kes teevad enne tasuta vaktsiinide saabumist tasulise vaktsiinisüsti, ei saa hiljem kulutatud raha Tervisekassast ega mujalt tagasi nõuda.

Eesti Proviisorapteekide Liidu juhi Ly Rootslase sõnul on vaktsineerimine apteekides muutunud tavapäraseks teenuseks, mida tehakse juba kuuendat aastat. Rootslane paneb kõigile südamele registreerida enne apteegi külastamist vaktsineerimisaeg kas veebis või telefoni teel, et vältida asjatut ootamist ja olla kindel, et soovitud apteegis on vaktsiinid kohapeal olemas. „Iga aastaga näeme üha enam, et vaktsineerima tullakse kogu perega, nii on lastel julgem ja vanematel lihtsam,“ lisas Rootslane.

Apteegis viivad vaktsineerimist läbi sellekohase väljaõppega tervishoiuteenuse osutajad, apteek annab teenuse osutamiseks kasutada oma ruumid, seadmed ja IT vahendid.

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) on Eesti suurim apteeke ühendav organisatsioon, mille liikmeteks on 300 apteeki ja üle 1100 apteekri üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles