Ideelabor andis õpilasfirmadele hoogu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ideelaboris on oma äriideed arendanud ka eelmisel aastal edukaimaks Eesti õpilasfirmaks kuulutatud MilSpray.
Ideelaboris on oma äriideed arendanud ka eelmisel aastal edukaimaks Eesti õpilasfirmaks kuulutatud MilSpray. Foto: Junior Achievement Eesti

Võru gümnaasiumis leidis aset neljas noorte äriideede suurüritus Kagu-Eesti Idee Labor. Üritus on toetanud kümneid õpilasfirmasid, millest mitut tunnustatud ka riiklikul tasandil.

«Eelmisel aastal edukaimaks Eesti õpilasfirmaks kuulutatud MilSpray arendas oma äriideed samuti just siin laboris,» tuletas Võrumaa arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse projektijuht Kadi Kaur meelde. «Kolme aasta jooksul on kokku osalenud 322 õpilast, seega on säravaid näiteid mitu.»

Tänavu laiendati sihtrühma ning laborisse olid teretulnud kõik Põlva-, Võru- ja Valgamaa noored vanuses 16–26 aastat. «Eesmärk on kaasata rohkem huvigruppe, sest tegelikult käivad paljud Kagu-Eesti noored gümnaasiumisse või ülikooli näiteks hoopis Tartusse,» lisas Kaur.

Ideelabor on alguse saanud kolme maakonna – Põlva-, Võru- ja Valgamaa – arenduskeskuste noortevaldkonna eestvedajate koostööst.

Häkatoni stiilis töötoas said noored inspireeriva päevajuhi ja praktikutest mentorite suunamisel arendada oma mõtetest uudseid äriideid. «Siinsest inspireerivast häkatonist võib saada elumuutev otsus – avastada endas ettevõtluspisik. Ja kes teab, võib-olla saab ka mõne ükssarviku teekond alguse just siit,» toonitas Kaur.

Päeva jooksul toetasid mobiilsed mentorid noori nõuannete ning suunavate küsimustega. Mentorite nimistus olid sel aastal näiteks 28-aastane ettevõtja Merily Loss, kes juhib kaht edukat e-poena tegutsevat ettevõtet MUUNI.EE ja Little URBY. Aga ka 20-aastaselt ettevõtja teekonda alustanud Ketriin Ojasaar, kelle käe all valmivad Maiasmaa tordid ja koogid. Samuti oli kaasatud teisi nimekaid ettevõtjaid, pikaaegseid õpilasfirmade koolitajaid ja vilistlasi ning arenduskeskuste ettevõtluskonsultandid.

«Kuna õpilasfirma loomise võimalus on õpilastel paraku vaid üks kord, siis see üritus on hea, saamaks teada, kellele õpilasfirmas tegutsemine sobib ja kellele mitte,» ütles Kaur. «Üksi kodus mõtiskledes ei pruugi kõike suuta läbi mõelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles