Taevaskojas tegutsevad kormoranid

Tiit Loim
, reporter
Copy
Kormoranid Saesaare paisjärvel
Kormoranid Saesaare paisjärvel Foto: Ahti Bleive

Põlvamaal Taevaskojas on Saesaare paisjärvel viimasel ajal nähtud kormorane. Kui suve lõpus võis ühismeediast leida postitusi ühest Põlvamaal tegutsevast kormoranist, siis septembri algul oli neid linde Taevaskojas juba rohkem.

«Seekord õnnestus näha nelja kormorani korraga. Küllap on tingimused nii head – suvi ju veel kestab –, et nad pole ennast lõuna poole sättima hakanud. Võib arvata, et järgmine aasta on nad paisjärvel tagasi ja siis juba suurema seltskonnaga,» lausus linnud pildile püüdnud Taevaskoja külavanem Ahti Bleive.

Eesti ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu lausus, et kuigi muidu pesitsevad kormoranid Eestis mere ja Võrtsjärve ääres, siis mõne linnu mujale jõudmine pole ennekuulmatu. «Nad lihtsalt toituvad seal.»

Ohtu üksikud linnud Põlvamaa loodusele ei kujuta. «Kuni nad seal pesitsema ei asu või väga suurtes hulkades ei ole, ei tohiks see midagi mõjutada,» kinnitas Võhandu.

Ablaste lindudena tuntud kormoranid pesitsevad seal, kus rohkem kala, seetõttu leiab nende kolooniad rohkem merelaidudel ja Võrtsjärve ääres. «Väikeste järvede äärde nad Eestis ei ole veel pesitsema tulnud,» lisas Võhandu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles