Lõppes metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine

LEPM
Copy
Kährik on üks peamisi marutaudi kandjaid. Foto on illustratiivne.
Kährik on üks peamisi marutaudi kandjaid. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Põllumajandus- ja Toiduamet lõpetas sügisese kährikute ja rebaste marutaudivastase vaktsineerimise.

Põllumajandus- ja Toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna peaspetsialisti Ave-Ly Toomvapi sõnul läks vaktsineerimine taaskord plaanipäraselt. „Kirde- ja Kagu-Eestis Venemaaga piirnevatel aladel visati loodusesse sadu tuhandeid vaktsiinsöötasid. Loodetavasti leiavad metsloomad need ning saavad marutaudivastase kaitse,“ selgitas Toomvap.

Toomvap lisas, et Eesti on küll marutaudivaba maa, kuid kuna tegu on haigusega, mis haigussümptomite väljakujunemisel lõpeb surmaga. Nii inimesel, kui loomal, tuleb haiguse taaslevikut ennetada. Parim viis selleks on loomade vaktsineerimine. „Marutaud on väga levinud meie idanaabri juures. Teiste riikide kogemus näitab, et marutaud võib nakatunud metsloomade või hulkuvate koduloomadega taas levida piirkonda, mis on mitmeid aastaid olnud haigusest vaba. Nii juhtus Poolas aastal 2021, samuti Ungaris, kus eelmisel nädalal tuvastati marutaudile positiivne rebane. Seega tuleb olla valvas ning vaktsineerida nii mets- kui ka lemmikloomi,“ lisas Toomvap.

Lõppenud vaktsineerimiskampaaniaga seoses tänab Põllumajandus- ja Toiduamet koostööpartnereid sujuva koostöö eest ning tuletab lemmikloomaomanikele meelde, et nad kontrolliksid kas nende lemmikloom on marutaudi vastu vaktsineeritud.

Järgmine metsloomade vaktsineerimine toimub 2024. aasta kevadel.

Täiendavat infot marutaudi ja vaktsineerimise kohta leiab marutaud.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles