Reovesi paljastas uimastite tarvitamise kasvu Valgas ja Võrus (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vaade Võru linnale Tamula järve poolt
Vaade Võru linnale Tamula järve poolt Foto: Arvo Meeks

Eesti linnade reoveest augusti alguses võetud proovid näitavad narkootikumide ja psühhotroopsete ainete tarvitamise kasvu võrreldes kevadiste proovidega, teatas justiitsministeerium. Proovid võeti teiste linnade seas ka Võru ja Valga reoveest.

«Võrreldes mais võetud proovidega leiti linnade reoveest enamiku ainete jääke rohkem. Enamlevinud aineid ehk kanepit, amfetamiini ja kokaiini leiti kõikidest uuringus osalenud linnadest,» sõnas justiitsministeeriumi analüüsitalituse nõunik Andri Ahven.

Proovid võeti augusti esimesel poolel Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu, Kohtla-Järve Ahtme linnaosa, Viljandi, Maardu, Rakvere, Sillamäe, Valga, Võru, Haapsalu ja Paide reoveest.

Ülekaalukalt levinuim narkootikum Eestis on jätkuvalt kanep, mille jääke leiti võrreldes mais võetud proovidega märgatavalt enam Kohtla-Järve Ahtme linnaosa, Tallinna, Sillamäe, Maardu ja Paide reovees. Ka ülejäänud linnades – välja arvatud Tartus – olid näitajad kõrgemad kui mais. Kanepi puhul on eri ajal võetud proovides näitajate kõikumine märksa väiksem kui teiste ainete puhul.

Tervise arengu instituudi (TAI) teaduri Katri Abel-Ollo sõnul on augustikuu kõrged kanepinäitajad murettekitavad. «Uimastijääkide leidude üles-alla kõikumised viitavad suure tõenäosusega suurematele üritustele ja pidudele, mis neis piirkondades proovivõtu ajal toimusid. Selline tendents annab veel kord kinnitust, et peod ja muud üritused tähendavad uimastitarvitamise hüppelist tõusu ka väiksemates Eesti piirkondades,» ütles ta.

Levikult teisel kohal püsib amfetamiin. Selle jääke leiti enim Paides ning pea samal tasemel Kohtla-Järve Ahtme linnaosas. Valga, Sillamäe, Pärnu, Tallinna ja Maardu reovees leidus amfetamiini jääke sarnasel tasemel.

«Selle aine jääkide tase on mitme linna reovees ajas kõikunud – kõige enam Paides, mis on uuringusse hõlmatud linnadest ka kõige väiksema rahvaarvuga. Tallinnas, Tartus, Narvas ja Viljandis on muutuste ulatus olnud teistest linnadest mõnevõrra väiksem,» nentis Andri Ahven justiitsministeeriumist.

Kolmandal kohal püsib kokaiin, mille jääke leiti teistest enam Tallinnas, järgnesid Pärnu, Maardu ja Rakvere. Kui Tallinnas on kokaiini tarbimine olnud püsivalt kõrge, siis Pärnus ja Rakveres olid näitajad kõrged jaanuaris ning suhteliselt madalad mais, kuid augustis taas kõrged. Ka Maardu, Viljandi, Haapsalu, Võru ja Paide reovees oli kokaiini jääke nüüd märksa enam kui maikuus.

Metadooni leiti kõige enam Ida-Virumaa suurtes linnades, Tallinnas ja Maardus. Need on linnad, kus pakutakse laialdaselt opioidsõltuvuse asendusravi. Sel korral ei leitud metadooni jääke Haapsalu, Valga ja Võru reoveest.

Metamfetamiini leiti linnade reoveest vähem kui varem sel aastal võetud proovidest. Kõige rohkem oli selle jääke Pärnu reovees, millele järgnesid Võru, Tartu ja Tallinn. Seda ainet ei leitud Narva, Sillamäe ja Viljandi reoveest.

MDMA-d leiti augustis küll kõikidest linnadest, kuid levinumate ainetega võrreldes üsna vähe. Üksteisega lähedasel tasemel oli selle jääke Paides, Pärnus, Haapsalus, Viljandis ja Tallinnas.

Uuringusse hõlmatud uutest ainetest leiti augustis alfa-PVPd Tallinna, Tartu, Narva ja Rakvere reoveest. Mitragüniini leiti lisaks Tallinnale ka Tartus ja Võrus. Uuriti ka alfa-PHP, buprenorfiini, fentanüüli ja protonitaseeni sisaldust reovees, kuid neid aineid ei leitud.

TAI teaduri sõnul on eriti positiivne, et protonitaseeni augustikuus reovees ei leidunud. «See annab lootust, et too üliohtlik ja üledoosi surmasid põhjustav uimasti on narkoturul vähem kättesaadav,» ütles Katri Abel-Ollo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles