GALERII Võrus avatud ideekoda ühendab noorte hoo ja piirkonna pärandi

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Reedel Võrus avatud ideekoda ühendab endas edaspidi noorusliku hoo ja ettevõtliku vaimu ning piirkondlikul pärandil põhinevad teadmised ja oskused. Renoveeritud hoones asuvad nimelt ühe katuse all noorte innovatsioonikeskus HUUB ja MTÜ Vana-Võromaa Käsitüü.

Võru HUUBi tegevjuht Emil Aništšenko sõnade kohaselt tekib nüüdsest Võrumaa noortel võimalus tegutseda ühtse kogukonnana ühises keskkonnas. «Sellest saab koht, kus aktiivsed noored saavad koos midagi suurt ellu viia,» lisas ta.

Hoonesse tulevad Aništšenko sõnul nii helisalvestusruumid, ruumid erinevate sündmuste – näiteks seminaride, koolituste ja kokkusaamiste – korraldamiseks. «Meil on seejuures ka vajalik tehnika, et korraldada näiteks innovaatilisi 360-kraadise kaameranurgaga zoom-kohtumisi.

«Huubil on tekkinud oma tuumikgrupp: need on aktiivsed ja ettevõtlusest huvitatud noored vanuses 16-30 eluaastat,» sõnas Aništšenko. «See ruum annab meile nüüd võimaluse regulaarselt kohtuda, toimetada ja koosolekuid pidada. Siin on võimalus kokku saada ka inimestega, kes on Võrust ära läinud.»

Aništšenko sõnul on ideekoda Võru maakonna noorte jaoks võimalusi hakata ka oma projekte ellu viima ning proovida lahendada tuleviku prototüüpe. «Meil on noorte seas disainereid, fotograafe, videograafe, animatsiooniga tegelejaid, samuti muusikuid,» lisas ta.

Omanäolise ettevõtlikkust toetava tegevusvõrgustiku nimega Võru HUUB ruumid asuvad teisel korrusel ning sinna kavandatud kaugtöökohad, koosolekute ja vabaaja ruum, audiosalvestuste ruum, ürituste ruum ning puhkeruum kööginurgaga.

Hoone esimesele korrusele seab end sisse kohalikku käsitööalast kultuuripärandit tutvustav oskusteabe-keskus, mida veab eest MTÜ Vana-Võromaa Käsitüü. Keskuse eesmärk on pakkuda võimalusi käsitöövaldkondlikuks ühistegevuseks, tutvustada siinsete käsitöömeistrite loomingut, korraldada koolitusi, näitusmüüke jmt.

Ideekoja ehitamist ja sisustamist toetas 301 564 euroga Eesti EL välispiiri programm 2014–2020. Lisaks kaasrahastas hoone ehitamist riik maakondade arengustrateegia elluviimise toetusmeetmest 225 000 euroga. Kahekorruselise objekti ehitustööd koos sisustamisega läksid maksma ligikaudu 717 000 eurot.

Vabaduse 12/2 aadressil asuva uue ilme saanud hoone rekonstrueerimistööd teostas Kagukatus OÜ, tellija omanikujärelevalvet tegi Äärejuht OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles