Kanepi vald sõlmis koostööleppe Poolas asuva piirkonnaga

LEPM
Copy
Koostöölepingu sõlmimine
Koostöölepingu sõlmimine Foto: Gmina Dywity

25.-29. septembril viibis Kanepi valla esindus, vallavanem Mikk Järv, vallavolikogu esimees Piret Rammul ja Kanepi Gümnaasiumi õppealajuhataja Merike Luts, Poolas Dywity piirkonnas, eesmärgiga sõlmida omavaheline koostöölepe.

Poolas asuva Dywity piirkonna ja Kanepi valla koostöölepe sai alguse Kanepi Gümnaasiumi ja Dywity kooli vahelisest projektist, 2022. aasta augustis saatis Dywity vald Kanepi vallale partnerluskutse, mille volikogu heaks kiitis. Dywity asub Põhja-Poolas ning piirkonnas elab peaaegu 13 000 elanikku.

Visiidi esimesel päeval tutvustas vallavanem Daniel Zadworny Dywity kogukonna ja sealse omavalitsuse toimimise põhimõtteid. Külastati maapiirkonda ning kiiresti arenevat ettevõtet Marbo Technology, mis tegeleb piimatööstuse seadmete ja tootmisliinide valmistamisega ning omab kliente ka Eestis. Dywity meeskond oli Kanepi valla esindajatele korraldanud väga huvitava programmi, külastati kultuurimaja, koole, kirikuid ning kohalikke ettevõtjaid. Kultuurimajas oli üles seatud kohalike kunstnike maalinäitus, huvilised said maale ka endale soetada. Elanike jaoks oli olulise tähtsusega vabatahtlik päästekomando, kes panustas kohalikku kogukonda erinevatel üritustel ja tegevustel abiks olles. Oma silmaga sai näha kuidas kasvavad Poola õunad ning külastada talu, mis kasvatab 600 erinevat sorti tomateid. «Dywity vastuvõtt oli väga hästi korraldatud, selle paari päeva jooksul sai selgeks, et meil on palju ühist ning koostöö saab olema huvitav. Plaanime Dywity esindajad järgmisel aastal Eestisse kutsuda,» sõnas Kanepi vallavanem Mikk Järv.

Kanepi valla delegatsiooni neljapäevane visiit lõppes koostööleppe piduliku allkirjastamisega. «Loodame tugevale, huvitavale ja viljakale koostööle, eriti avaliku halduse digitaliseerimise ja kaasaegsete IT-tehnoloogiate kasutuselevõtu ning elanikkonna elektrooniliste teenuste arendamise valdkonnas. Eestlased on selles tõeliselt tugevad ja me saame neilt palju õppida. Eestis on ka haridussüsteem huvitav, seega loodan ka siin koostööle,» ütles Dywity vallavanem Daniel Zadworny.

Partnerlus Dywity ja Kanepi valla vahel hakkab põhinema kogemuste vahetamisel kultuuri, majanduse, hariduse, turismi, keskkonnakaitse ning avaliku halduse digitaliseerimise valdkondades. Tutvumisvisiidi käigus tugevdati ja arendati sõprussuhteid, mis on suunatud ühisalgatuse teostamiseks kohalike kogukondade arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles