Torm lennutas katuse kaotanud korterelamult ajutise katte (1)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Põlva vallas Suurkülas asuva korterelamu elanikud paluvad headelt inimestelt abi, et taastada oktoobri algul keeristormis kahjustada saanud katus.
Põlva vallas Suurkülas asuva korterelamu elanikud paluvad headelt inimestelt abi, et taastada oktoobri algul keeristormis kahjustada saanud katus. Foto: Arvo Meeks

Põlvamaal asuvat korterelamut, mis oktoobri algul marutuule tõttu katuseta jäi, tabas eelmisel nädalavahetus taas õnnetus: torm lõhkus ära osa ajutisest katusekattest. Murest murtud majarahvas palub headelt inimestelt ja ettevõtetelt abi, et uus korralik katus peale saada.

Tugevad tuuleiilid rebisid Põlva vallas Suurkülas korterelamul katuse oktoobrikuu esimesel päeval. Keeristorm oli nii maruline, et lennutas katuseplekist ligi üheksa ruutmeetri suuruse tüki kilomeetri kaugusele metsa. Trombis said kannatada ka kaheksa korteriga kahekorruselise elamu korstnad. Järgmise päeva hilisõhtuks said elanikud oma pereliikmete ja heade sõprade abiga ajutise avariikatuse peale.

«Nagu Ameerika mäed,» vastas majaelanik Külli Musto küsimusele, kuidas neil vahepeal läinud on.

«Meil katus sõidab!» märkis teisel korrusel elav Merle Kivi, kelle magamistoa jagu katust metsa lendaski.

Kes kütab gaasipuhuriga, kes elektriga

Naised selgitasid, et eelmisel nädalavahetusel möllanud tuulispask lõhkus ära osa ajutisest katusekattest. «Üks nurk andis tormile järele ja kergitas üles,» ütles Musto. «Ega meie jonni jätnud – avariikatus oli vaja ära parandada. Tublid pojad, väimehed ja kaks majas tööealist meest võitlesid tuulega, et midagigi uuesti peale saada. Suure tormi kiuste nad ikkagi panid sellele nurgale katte uuesti peale.»

Merle Kivi,

korterelamu elanik

«Kuna soojustus on pealt ära lennanud, siis ausalt öeldes jahe on.»

Tööd lõpetati õhtul pimedas. «Nüüd on jälle uuesti kinni. Loodame, et jääb pidama seni, kuni ükskord korralik katus kuskilt poolt paistma hakkab,» ütles Kivi.

Inimesed elavad keeristormi kahjustusi saanud majas edasi, keegi ajutise pinna peale kolinud ei ole. «Kes ikka oma kodust ära läheb. Ka perenaine, kelle korteri kohal korsten ära murdus, on kodus edasi. Tema köögikorsten töötab ning pliiti saab ta kütta. Tubasid kütab ta elektriga,» lisas Kivi. «Mina kütan oma korterit gaasipuhuriga. Käisin Lätis isegi gaasivaru ostmas. Eks ma vaikselt kütan, kui kodus olen. Kui mind kodus ei ole, siis ei küta. Kuna soojustus on pealt ära lennanud, siis ausalt öeldes jahe on.»

Kohe pärast esimest katuselendu pöördus majarahvas sotsiaalmeedias abipalvega avalikkuse poole. «Head inimesed, me vajame teie abi, et taastada katus! Palve on teile, kes vähegi saab, palun aidake meid,» kirjutasid elanikud. «Kes vähegi saab ja suudab, ulata abikäsi. Iga annetus loeb. Iga euro on suureks abiks. Abiks on ka meie palve jagamine.»

Põhiliselt vanem generatsioon

Seni on neid oma võimaluste piires aidanud peamiselt sõbrad ja tuttavad, aga kontole on ülekande teinud ka head inimesed, keda majarahvas ise ei tea ega tunne. Kõige kaugem annetus on tulnud Soomest.

Külli Musto,

korterelamu elanik

«Üks nurk andis tormile järele ja kergitas üles. Ega meie jonni jätnud – avariikatus oli vaja ära parandada.»

Elanikud on kirjutanud ka otse mitmele suurele ettevõttele, aga seni ei ole nad saanud ühtegi tagasisidet. Nad pöördusid abi saamiseks ehitus- ja puidumaterjalide osas.

«Kui saaksime kusagilt abi korras vajalikku materjali, pehmendaks see oluliselt ja tunduvalt meie rahalist olukorda – meil on ju kortermajas põhiliselt vanem generatsioon, pensionärid; töölkäijaid on vähe,» ütles Merle Kivi. Tema sõnul oleks suureks abiks ka see, kui mõni firma saaks neid toetada näiteks katusepleki ja puidumaterjaliga, siis jääks rahaliselt maksta ainult tööraha.

Elanikud on saatnud abipalve ka vallavalitsusele. «Vaatamas on käidud. Nad ootavad meie hinnapakkumisi. Aga me veel tegeleme sellega, et võtame firmadest hinnapakkumisi – uus katus ja lisaks uue müüri ladumine üleval. Suurema kahjustusega maja otsas kõiguvad kivikonstruktsioonid, mis tuleb korda teha,» rääkis Kivi.

Korteriühistul endal väike reserv

Majarahvas loodab, et kui hinnapakkumised käes, ulatab vald abikäe. Peale heade inimeste annetuste on tsipa abiks ka korteriühistu enda kogutud väike reserv. «Meil oleks vaja sellist firmat, kes saaks kohe tulla töid tegema, mitte et peab ootama jääma,» lisas Külli Musto.

Põlva vallavalitsuse meediaspetsialist Alina Poduškina ütles eelmisel nädalal, et vallavalitsus on olnud kontaktis Suurküla majaelanikega, tutvunud olukorraga kohapeal ning pakkunud vajadusel majutusvõimalust. «Samuti on korteriühistult palutud konkreetsemat infot vajalike tööde ja nende maksumuste kohta. Täpsema info saamisel selguvad ka järgmised vajalikud sammud ja võimalused katuse taastamiseks,» lausus ta.

Uue katuse peale saamiseks saab teha annetuse: Põlvamaa, Põlva vald, Suurküla, Suuremaja KÜ, EE202200221018754350.

Korterelamu elanikud Külli Musto (vasakul) ja Merle Kivi ütlevad, et iga abi on oodatud.
Korterelamu elanikud Külli Musto (vasakul) ja Merle Kivi ütlevad, et iga abi on oodatud. Foto: Arvo Meeks
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles