Koolid, lasteaiad ja asutused said venekeelse pommiähvarduse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võru kesklinna kool. Lapsed saadeti täna hommikul koju.
Võru kesklinna kool. Lapsed saadeti täna hommikul koju. Foto: Erakogu

Täna öösel saadeti paljudele asutustele üle Eesti, sealhulgas koolidele ja lasteaedadele meili teel venekeelne pommiähvardus.

Politsei praeguse info kohaselt on tegemist ulatusliku rämpspostituste lainega ning reaalset ohtu ei ole.

«Sarnane pommiähvarduste laine oli paar päeva tagasi ka Lätis. Politsei praeguse hinnangu kohaselt on tegemist laiaulatusliku spämmikirjade lainega, mille eesmärk on häirida asutuste tööd. Politsei suhtleb nende asutustega, kes on selle kirja saanud ja tegeleb ähvarduse tegija välja selgitamisega,» ütles politsei- ja piirivalveameti (PPA) operatiivjuht Heigo Reinek.

Politsei teatas, et asutused käitusid kirja saades erinevalt – osad katkestasid oma igapäevase töö, osad mitte. Politsei on asutustele andnud juhised, et igapäevane tegevus võib jätkuda ja reaalne ohutase on madal.

«Tunnustame kõiki meeskondi, kes seda kirja saades oma kriisiplaani läbi mõtlesid ja otsused tegutsemiseks vastu võtsid. Kindlasti ei saa öelda, et oma töö katkestanud asutused oleksid kuidagi üle reageerinud, sest alati on parem karta kui kahetseda,» teatas politsei- ja piirivalveamet.

Mistahes moel saadud ähvardusest tuleb teavitada politseid. Kohe tuleb helistada 112, kui märkate võimalikku vahetut ohtu – leiate kahtlase eseme või märkate kahtlast tegevust.

PPA peadirektor: pommiähvardus on rünne inimeste turvatunde vastu

PPA operatiivjuht Heigo Reinek ütles täna õhtul, et politseil ei ole praegu viiteid, et tegemist oleks muu kui rämpskirjadega, mistõttu on politsei kirjasaajatele andnud juhised, et asutused võivad tegevust jätkata ja hooneid evakueerima ei pea.

«See ei tähenda, et need koolid või muud asutused, kes täna oma tegevuse peatasid, oleksid kuidagi eksinud või üle reageerinud. Oluline on kriisiplaanide olemasolu ja sõltuvalt olukorrast valmisolek nendele vastavalt otsused langetada. Kutsun kõiki asutusi üles kokku leppima oma tegevuspõhimõtted ja teavitusliinid mistahes olukorras,» rääkis Reinek.

«Kahjuks pole välistatud, et e-kirja lained korduvad või asub keegi rämpskirju matkima. Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, siis ei tohi nende suhtes valvsust kaotada. Sellepärast palub politsei teada anda kõigist ähvardustest, mis suuliselt või kirja teel asutusteni jõuavad. Kui näete oma ruumides sinna tekkinud võõrkeha, kahtlast pakki või kahtlust äratavaid võõraid hoone lähistel või ruumides, siis tuleb viivitamatult helistada 112,» lisas Heigo Reinek.

PPA peadirektor Egert Belitšev ütles, et pommiähvardus on rünne inimeste turvatunde vastu.

«Tänane rämpsposti laine häiris sadade Eesti koolide, lasteaedade ning asutuste tööd ja võttis meelerahu ilmselt tuhandetelt inimestelt. Mõistan täielikult neid vanemaid, kes täna murega lapsed kooli-lasteaeda saatsid või vastupidi, kelle tööpäeva õppetöö katkestamine pea peale pööras,» sõnas ta. «E-kirjade laine on vastikult odav, aga jõhker viis hirmutada, takistada ja segadust külvata. Politsei on juhtumi uurimiseks alustanud kriminaalmenetlust ja teeb koostööd Läti korrakaitsega, kus sarnased kirjad levisid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles