KIRJATERROR Vallavanem: õuesõppe tundide läbiviimine oli ainuõige otsus

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Setomaa vallavanem Raul Kudre.
Setomaa vallavanem Raul Kudre. Foto: Arvo Meeks

Täna öösel saadeti paljudele asutustele üle Eesti, sealhulgas koolidele ja lasteaedadele meili teel venekeelne pommiähvardus, väidetavalt pidid lõhkekehad asutustes aktiveeruma täna kella 10.40-ks.

Politsei praeguse info kohaselt oli tegemist ulatusliku rämpspostituste lainega ning reaalset ohtu polnud ega ole.

Teiste seas said pommiähvarduse ka Lõuna-Eesti haridusasutused, omavalitsused ja teised asutused.

Otepää vallavanem, kriisikomisjoni esimees Jaanus Barkala sõnas, et haridusasutuste juhid viisid koolides läbi erakorralise evakuatsiooniõppuse ning lapsevanemaid teavitati juhtumist. Vanemad võisid oma lapse koolist või lasteaiast ära viia. Pärast jätkus õppetöö. Evakuatsioon viidi läbi ka vallamajas.

Setomaa valla koolide ja lasteaia juhid, pidades nõu valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja ning vallavanemaga, rakendasid haridusasutustes õuesõppe tunde. Nõnda evakueeriti haridusasutustest inimesed ähvarduses toodud ajaks, teatas Setomaa vallavalitsus.

Vallavanem Raul Kudre kommenteeris valla haridusjuhtide tegevust kui ainuvõimalikku. «Pommiähvardus on väga tõsine avaliku korra rikkumine ja kui ähvardajal on tõsi taga, siis võib olla väga kurbade tagajärgedega,» ütles ta. «Kuigi konsultatsioonidest päästeameti ja politseiga võis teha järelduse, et tegu on suure tõenäosusega lihtsalt rämpspostitusega, oli meie haridusasutustes õuesõppe tundide läbiviimine ainuõige otsus.»

Võru linnavalitsus kutsus täna hommikul kokku kriisikoosoleku ja otsustas, et Võru linnas asuvad lasteaiad ja koolid evakueeritakse. Huvikoolides võisid pärastlõunased tegevused toimuda. Linnavalitsus käitus tulenevalt asutuste kriisiplaanidest.

Politsei lähtus oma tegevuses ohuhinnangust ning vastavalt sellele otsustati, kas saata ressurss kohapeale või edastada asutustele muu käitumisjuhis.

Politsei on teadlik, et Telegramis levib info, nagu oleks tänaseks lubatud rünnak lükatud homseks. Töö käib selle nimel, et kirja autor saaks tabatud. Politsei on täna kontrollinud mitmeid objekte, mis viidatud ähvarduse said – ohtu ei ole.

Nii Võru linnavalitsus kui teised omavalitsused kinnitavad: lastel on homme ohutu kooli minna.

Mida saab aga iga inimene selles olukorras ära teha?

Ära jaga pahatahtlikku postitust/kirja edasi! See ongi eesmärk – tekitada segadust, teadmatust ja paanikat. Ära levita kuulujutte sellel teemal!

Lapsevanemad, rääkige oma lastega, kuulake, mis tundeid tänane olukord koolis neist tekitas. Olge ise rahulikud, siis on ka teie laps rahulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles