Loometalgutel võidutses noorte vaimse tervisele keskenduv idee

Vahur Joa
, ajakirjanik
Copy
VII Vunki Mano Loometalgud
VII Vunki Mano Loometalgud Foto: Martin Mark

VII Vunki Mano Loometalgud võitis noorte vaimsele tervisele keskenduv idee «Paneme seinad rääkima!» «See on uskumatu, et me siin seisame selle auhinnaga,» ütles Aire Kokk, kes noorte vaimse tervise märkamise ja abi kättesaadavuse teema loometalgutele esitas.

«Jah, see teema on isiklik, ma olen sellega välja tulnud,» viitas Kokk idee ajendiks olnud isiklikule kogemusele. Ta lisas, et esmalt tuli talle üllatusena, et idee esitamisega kaasneb ka loometalgutel osalemine: «Kui mulle tehti ettepanek, et tule loometalgutele selle teemaga, siis ma idee esitasin, et «palun, lahendage!», aga siis selgus, et lahendama hakkad sa ikka ise,» ütles Kokk meeskonnaga auhinda vastu võttes.

Esmalt oli aga meeskonna kokku saamine, et loometalgutel üldse osaleda tõeliseks väljakutseks: «Eelmise nädala reedel ei olnud minu meeskonnas veel ühtegi inimest,» ütles Kokk, «mida rohkem ma mõtlesin, seda raskem see teema tundus! Siis aga hakkasin läbi helistama. Tahtjaid osaleda oli väga palju, aga kes oli koolis, kes muudel tegemistel.»

Kokku tulnud meeskonnale jätkus tal aga vaid kiidusõnu: «Meeskonnatöö on alati, et kas sünnib midagi või ei sünni, aga meil oli üli äge koostöö!»

Võiduidee «Paneme seinad rääkima!» algatajad soovivad lahendada puuduliku psühhohariduse probleemi, aidates noortel saada vaimse tervise küsimustes professionaalset esmast tuge. Selleks plaanitakse kahes Võrumaal asuvas koolis - Võru Kreutzwaldi Koolis ja Rõuge Põhikoolis - kleepida peeglitele lihtsasti kasutatavad QR-koodid. Koodid suunavad noored mõnele olemasolevale vaimset tervist käsitlevale veebilehele. Žürii tõi idee tugevusena välja olemasoleva ressursi tarka kasutamist, idee üldist küpsust, aga ka tugevat lõpuesitlust.

Auhinna üle andnud Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots sõnas, et teema on Võru maakonna jaoks väga oluline ning puudutab vähemal või rohkemal määral meid kõiki. «See on teema, millest me peame rohkem rääkima ning ma arvan, et peapreemia aitab seda ideed ellu viia,» selgitas Toots. Samuti tänas ta kõiki, kes võtsid kaks päeva loometalgutel osalemiseks ning arendasid ühtekokku üheksat Võru maakonnale olulist teemat. «Omalt poolt saan lubada, et järgmisel aastal kohtume uuesti!»

Lisaks 2000 euro väärtuses peaauhinnale anti välja juubeliaasta puhul välja kaheksa eripreemiat:

Eripreemia «PR-tugi idee elluviimisel» pälvis idee «Vaimu võrgu(s)tamine»

Eripreemia «Tuleviku turvalisuse loojad» (500 eurot) pälvis idee«Teadlikud lapsevanemad»

Eripreemia «Kõige rohelisem idee»(500 eurot) pälvis idee «Paneme ringmajanduse käima!»

Eripreemia «Parim töörõõmu hoidja» (500 eurot) pälvis idee Mentorlus lasteaias

Eripreemia «Omakultuuri hoidjad» (500 eurot) pälvis idee «Pärimusõpe»

Eripreemia «Õhtusöök Võrumaa Arenduskeskuse juhtidega» pälvis idee «Küla Äri Portaal (KÄP)»

Europe Directi eripreemia väärtuses 500 eurot pälvis idee «Noored vabaühendustesse»

Eripreemia «Mentori tugi idee edasi arendamiseks «Loov Võru maakond» teenuse ja innovatsiooni programmist» pälvis idee «Waldorfhariduskompleks Võrus»

Žüriisse kuulusid Tiit Toots, Raul Kudre, Marika Saar, Aigi Young, Kerli Kanger ja Ilona Peenemaa

Auhinnad panid välja Võrumaa Arenduskeskus, Võrumaa Omavalitsuste Liit, Linnaekraanid OÜ ja Europe Direct Võru

Kaheksandad Vunki Mano! Loometalgud toimuvad 2024. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles