Tormis murdunud või hoonele ohtu kujutavate puude puhul ära jää ootama ja parimat pakkumist ootama (1)

LEPM
Copy
Tormikahjud Põlvamaal Suurkülas, kus tromb viis korterelamu katuse, murdis puid ja kahjustas kõrvalhooneid.
Tormikahjud Põlvamaal Suurkülas, kus tromb viis korterelamu katuse, murdis puid ja kahjustas kõrvalhooneid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pikalt tormisena püsinud ilm on toonud murdunud puude, ära lennanud katuste ja kõige muu lendava tõttu kaasa palju varalist kahju.

Kindlustusekspert selgitab, et kui puu muutus tormi tõttu ohtlikuks juba nädal aega tagasi, siis oleks pidanud sellega ka kohe tegelema, sest praeguseks võib selleks olla juba hilja. Oluline on nüüd oma kindlustuselt ka üle küsida, millistel juhtudel neilt abi saab saab, sest vastasel juhul jääb paljudel lihtsalt teadmatuse tõttu kompensatsioon saamata.

Viimastel andmetel sai ainuüksi möödunud nädalavahetusel Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet kokku ligi 250 teadaannet murdunud puude ja maha kukkunud okste kohta. Reaalsuses on paljud kahjud jäetud aga üldse teatamata ning juhtumeid on märksa rohkem. «Tihti ei peagi olema terve puu maha kukkunud, et suurt kahju tekitada, ka puult murdunud oks võib kehvalt kukkudes tekitada puu all seisvale autole suurt kahju. Või saab sõiduk hoopis pihta väga paljude väikeste okstega ning kahju on veelgi suurem, sest välja tuleb vahetada mitu kere osa,» selgitas kindlustusfirma Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev.

Nikolajevi sõnul tuleks peale sellist tormi kindlasti üle kontrollida kogu oma vara ning ka mujal asuv kinnisvara, et selgeks teha kahjud ja ära hoida võimalikud tulevased suuremad kahjustused. «Näiteks puu, mis on küljele vajunud, kuid pole veel päris majale kukkunud. Nägin isegi ühte sellist. Siin tuleb kinnistu omanikul väga kiiresti tegutseda ja ohtlikuks muutunud puud kiiresti maha võtta. Kui ta seda mõistliku aja jooksul ei tee, siis võivad kahju tagajärjed olla hiljem kordades suuremad,» lausus Nikolajev. «Arusaadavalt on arboristidel praegu käed-jalad tööd täis, kuid tormi olukorras abistab ka päästeamet, kui on näha, et puu endast ohtu kujutab.»

Kui puu muutus ohtlikuks juba nädal tagasi ja see nüüdse tormi tõttu lõpuks majale vajub, siis võib olla raske selgitada, et omanik tegi ka päriselt endast kõik oleneva, et seda ohtu ära hoida.

Samuti on hoonete, eriti näiteks suvilate, puhul oluline üle kontrollida, et tormituuled mõnda katusekatet lahti ei kangutanud või hoone fassaadi ei lõhkunud. «Lahti tulnud katuseplekk on tühine kahju, aga kui seda piisavalt vara ei avasta, siis võib sealt mitme nädala või kuu jooksul vihmavett sisse tulla ning selle kahjud on juba märksa suuremad.»

«Oluline on ise oma vara kaitsmise jaoks kõik võimalik ära teha, aga samas tuleks ka julgemalt oma kindlustusandja poole pöörduda erinevate kahjude puhul. Tihti jääb kompensatsioon saamata, kuna ei osata arvata, et kahju kindlustuse alla käib,» märkis Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev. «Näiteks on meil kodukindlustuse all ka välisala korrastamine tormikahjude tagajärjel, murdunud puude eemaldamine, garaažile või kõrvalhoonele tekkinud kahjud jne. Samuti katab meie kodukindlustus ka juhtumi, kui surnuaias on langenud puu lõhkunud hauakivi. Võtke julgelt oma kindlustusega ühendust ja uurige järgi.»

Kõige kindlam viis oma vara kaitsmiseks on aga ennetustöö. Enne tormi võiks kindlasti üle kontrollida, et aias olev batuut on kindlalt maa külge kinnitatud, samuti aiamööbel või muud esemed, mis võivad tormiga minema lennata või aias ringi keereldes muud vara lõhkuda. Võimalusel tuleks jälgida, et auto poleks pargitud puude alla. Tormi ajal tasuks vältida väljas liikumist ning telefonide akud võiks olla eelnevalt täis laetud.

Nikolajev lisas, et kuna äsja tuli Balcia välja ka oma mobiiliäpiga, siis saab vajadusel kindlustuse sõlmida ka kodust kaugemal või teel olles. «Kindlustuse sõlmimine on kiire ja lihtne ning võib säästa väga suurest peavalust,» rõhutas Balcia Eesti tegevjuht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles