Rahvamajades on sel nädalal eriti palju üritusi

Mati Määrits
, reporter
Copy
Triinu Laan (fotol krattidega) viib Kanepi seltsimajas läbi mängu "Eesti rahva sada valikut".
Triinu Laan (fotol krattidega) viib Kanepi seltsimajas läbi mängu "Eesti rahva sada valikut". Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval sai alguse üle-eestiline rahvamajade nädal, kus lööb kaasa 127 kohalikku kultuurikantsi. Osalejad on kõikidest maakondadest.

Eesti Rahvamajade Ühingu eestvedamisel toimuva rahvamajade nädala juhtmõte on ”koostöö”. Eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust rahvamajade võimalustest, vajalikkusest ja olulisusest, tagada kultuuri ning rahvusliku identiteedi hoidmine ja rahvamajade areng.

Rahvamajade nädal on ühtlasi ettevalmistus eelseisvaks Eestimaa rahvamajade aastaks, mis toimub 2027. aastal. Nädala raames toimub kõigis maakondades ja omavalitsustes mitmeid eriilmelisi sündmusi, mis näitavad meie kultuuriasutuste võimalusi ja mitmekülgsust - toimuvad erinevad õpitoad, minimessid, näitused, kontserdid, teatrietendused, kinoseansid, pere- ning tantsuõhtud. Lisaks saab osaleda huviringide avatud tundides, seiklusmängudes, jõhvikaretkel jne.

Muu hulgas lähevad 17. oktoobril paljud kultuurikollektiivid üle riigi rõõmustama publikut, kes rahvamajja ise tulla ei saa (vanadekodud, haiglad, vanglad jne). Nädala sisse mahub ka 18. oktoobril toimuv Eesti Rahvamajade ühingu 15. aastapäeva tähistamine Türi kultuurikeskuses.

Põlvamaal tutvustab Mooste kultuurimaja ringide tööd, oodata on tantsutöötuba ja näitust. Lahtiste uste nädal toimub ka Põlva kultuurikeskuses, kahel kontserdil astuvad üles esinejad Usbekistanist ja Ungarist. Kanepi seltsimajas on 17. oktoobril kogukonnale suunatud seminar, kus tuleb juttu kohamimedest ja kogukondlikkusest. Triinu Laan viib osalejatega läbi mängu "Eesti rahva sada valikut".

Ruusa kultuurimajas saab kolmapäeval tutvuda margi- ja postkaardikoguga ning kohtuda Ilmar Vananurmega. Neljapäeval on Papa Kreutzwaldi õueteatri etendus "Pilpast kaarnakivini" ning juuksepunutiste õpituba noortele. Reedel on tantsuõhtu ning laupäeval pannkoogipuhvet kogu perele. Pühapäeva jääb jumpingu rühmatreening ning rahvatantsurühmade avatud treeningtunnid.

Räpina kultuurikeskuses saab kolmapäeval kokku seada sügislõhnalise pärja ning toimub ka lauluklubi esimene kokkusaamine (juhendaja Jaanus Prükk). Pühapäeval ootavad ees Reno Olle tantsukursused nii algajatele kui edasijõudnutele ning  rahvatantsurühmade avatud treeningtunnid.

Mehikoorma seltsikeskus korraldab mahekosmeetika õpitoa ning Aravu rahvamaja puhkeõhtu.

Valgamaal Lüllemäe kultuurimajas on 21. oktoobril plaanis ettevõtmine "Lövvämi tii umalõ pidolõ".  Valga kultuuri- ja huvialakeskuses on väljas näitused "Looming algab Looga" ja  "Rahvuslikkuse otsingud" Viljandi Kultuuriakadeemia pärandkultuuri osakonnalt. 

Puka kultuurimajas saab 17. oktoobril näha Alle-Saija teatritalu etendust "Naisevõtt". 21. oktoobril aga toimub Tõlliste-Puka-Sangaste segakoori ja sõpruskooride kontsert. 

Nõuni kultuurimajas on 18. oktoobril lauamängude ja meeskonnamängude õhtu. Otepää kultuurimajas toimub 19. oktoobril koostöös Otepää gümnaasiumi algklassidega kultuurne hommik, õhtul aga meelelahutuslik bingo heategevuslikult eesmärgil. Sangaste kultuurimajas on 21. oktoobril tantsuõhtu ansambliga PS Troika. Tsirguliina rahvamajas on 18. oktoobril lauamängude õhtu väikestele ja suurtele, 22. oktoobril aga hoidiste näitus, võistlus ja müük. Hargla maakultuurimajas toimub 18. oktoobril maalimistuba "Mõeldes metsast" ning tantsuõhtu ansambliga Vana Kallim.

Võrumaal Uue-Antsla rahvamas on 20. oktoobril tantsuõhtu ansambliga Kruiis. Antsla kultuurikeskuses toimub 17. oktoobril mälumäng "Vallavillak". Mõniste rahvamajas on 21. oktoobril laulu- ja tantsuansambli Mehkarid 30. sünnipäeva pidu.  

Värska kultuurimajas saab 20. oktoobril vaadata Obinitsa Uue teatri etendust "Kuldkalakõnõ". Mikitamäe teeninduspunktis näeb 19. oktoobril filmi "Vigased pruudid". Obinitsa külakeskuses on 17. oktoobril treeneriga jõusaali treening, millele järgneb seto tantsude õppimine. 

Rõuge rahvamajas saab näha Andres Treiali fotonäitust "Mõskmisõ luuminõ" ning tähistatakse ka valla sünnipäeva. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles