Mati Määrits: mis ajaks plaanida puhkust?

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema

Kuna Euroopa kultuuripealinna avapauguni jääb vaid kolm kuud, on aeg hakata oma puhkuseplaane sättima just lähtuvalt järgmise aasta suursündmusest. Seda muidugi neil, kel selliseks sättimiseks põhjust ja võimalust on.

Kuigi suure osa lõunaeestlaste äratundmise kohaselt plaanide sättimiseks aigu veel om, on Tartu 2024 üritustejada iseenesest juba pihta hakanud. Kas või läinud nädalal Rõuge vallas aset leidnud vihtlemisepidu või siis 17. oktoobril toimunud Kanepi kogukonnaseminar kuulusid eelürituste loetellu. Valka jõuab veel sel aastal noorte teatrifestival NAKS.

Ühtekokku on läinud neljapäeval avalikustatud kultuuripealinna programmis ligi tuhat erisugust üritust. Mõelgem selle arvu peale ja arvestagem sedagi, et suurem osa sündmustest peab ära mahtuma paari suvekuu peale. Siit üks olulisemaid küsimusi: kas jagub ikka kõigi nende jaoks publikut?

Kiiduväärne on vähemalt asjaolu, kuivõrd eripalgelised ettevõtmised meid ees ootavad – seega peaks igaühele jaguma just talle meelepärast. Iseküsimus, kuidas teave potentsiaalsete huvilisteni jõuab. Ega siin muud lahendust ole, kui tuleb endal aktiivsust üles näidata ja kaevata end eri filtreid kasutades sisse kultuuripealinna programmi.

Kui vähegi võimalik, tasub endale luua lausa oma isiklik kalender, kuhu huvi pakkuvad sündmused talletada, et siis hakata nende lähenedes valima, mida võtta või jätta.

Teavet nii tasuliste kui tasuta ürituste kohta leiab näiteks tava- ja ühismeediast, Kultuuriaknast ja omavalitsuste kodulehtedelt.

Kui vähegi võimalik, tasub endale luua lausa oma isiklik kalender, kuhu huvi pakkuvad sündmused talletada, et siis hakata nende lähenedes valima, mida võtta või jätta. Ka puhkus tasub sättida just sellesse ajaaknasse, mil toimumas kõige rohkem. Sest sellist sündmuste paljusust meil lähiaastatel vaevalt enam oodata on.

Kordamist väärib asjaolu, et tegu ei ole üksnes tartlaste, vaid Lõuna-Eesti ühise ettevõtmisega, kuhu kaasatud 19 omavalitsust. Ise me pakkusime välja, mida omadele ja külalistele näidata tahame ning ise ka piirkonnas ringi liigume, et võimalikust paljust osa saada.

Ja ärgem unustagem omakandi suursündmustest mujal Eestis või lausa välismaal elavatele sõpradele-tuttavatele teada anda. Ning kui vähegi võimalik, pakkugem neile ka peavarju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles