Iga viies vanem karistab oma last füüsiliselt

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala rõhutas, et laste füüsiline karistamine on Eestis 2016. aastast seadusega keelatud.
Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala rõhutas, et laste füüsiline karistamine on Eestis 2016. aastast seadusega keelatud. Foto: Konstantin Sednev

Lastekaitse Liit korraldab novembris kampaania «Räägi minuga», mis hõlmab reklaame välimeedias, raadios ja televisioonis ning arvamusartikleid ja ekspertide sõnavõtte trükimeedias ja televisioonis. Ettevõtmine võetakse kokku Lastekaitse Liidu 35. sünnipäeva konverentsiga 23. novembril ühisministeeriumi hoones.

Sotsiaalkindlustusameti 2021. aasta uuringust tuleb välja, et iga neljas Eesti täiskasvanu peab laste füüsilist karistamist paratamatuks. 2018. aastal leiti Praxise uuringus, et iga viies vanem karistab oma last füüsiliselt. Seega on lastevastane vägivald Eestis endiselt ulatuslik probleem.

Kampaania eesmärk on seada iganenud ja lapsi kahjustavad kasvatusmeetodid ning nendega seotud müüdid küsimuse alla ning liikuda lapse õiguste ja vajadustega arvestavate hoiakute ja kasvatusmudelite poole.

«Laste füüsiline karistamine on Eestis 2016. aastast seadusega keelatud, ometi leidub seda meie ühiskonnas palju rohkem, kui tahaks arvata,» ütles Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.

Uurimistulemuste järgi on iga teine ema ja iga kolmas isa stressis või masenduses, iga neljas täiskasvanu depressiooniriskis, iga viies ärevushäire riskis.

«Meie lapsi ümbritsevad täiskasvanud, kel on endal ohtralt muresid ja võib olla raske oma emotsionaalset tasakaalu säilitada. Et olla lapsele toeks ja eeskujuks, tuleb täiskasvanutel esmajoones enda vaimse tervise eest hoolitseda ning õppida praktilisi võtteid intensiivsete emotsioonidega toimetulekuks. Ka neid püüame novembri jooksul ekspertide abiga kajastada,» selgitas Ojala. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles