Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Valgamaa sõnniku vägi hakkab tallinlasi sõidutama

Copy
Siit see kütuseks vormuv sõnnik tulebki. ASi Laatre Piim juhataja Kalmer Kongo sõnul läheb lehmade piim Valio tööstusesse juustu tooraineks ja edaspidi lehmakookidest valmiv biometaan transpordikütuseks muu hulgas Tallinna bussidele.
Siit see kütuseks vormuv sõnnik tulebki. ASi Laatre Piim juhataja Kalmer Kongo sõnul läheb lehmade piim Valio tööstusesse juustu tooraineks ja edaspidi lehmakookidest valmiv biometaan transpordikütuseks muu hulgas Tallinna bussidele. Foto: Arvo Meeks

Valgamaale Laatresse kerkib biometaanijaam, mis kasutab toorainena kõrvalasuva piimafarmi loomade sõnnikut. Selle toodanguga saavad aasta ringi sõita 50 Tallinna linnaliinibussi.

Tööd uue jaama rajamiseks algasid Valga vallas sel nädalal. Vasikafarmi kinnistule, olemasolevate ASi Laatre Piim loomapidamishoonete ja sõnnikuhoidlate kõrvale tuleb 3,3 hektarile biometaanijaam, mis kasutab metaani tootmiseks veiste sõnnikut.

Lahendus on kasulik mõlemale osapoolele. Kui muidu läheb haisev sõnnik otse põldudele, siis edaspidi liigub see esmalt gaasijaama. Seal seda töödeldakse ning eraldub metaan. Ülejäänud osa toimetatakse farmi tagasi ning seda saab jätkuvalt väetisena kasutada. Vedelsõnnik seisab praegu farmi territooriumil kolmes hiiglaslikus anumas, millest kaks on 6000- ja üks 10 000-kuupmeetrise mahuga.

Tagasi üles