Hillar Kala: alata võiks Liivimaa uus ühistegevuslik ärkamine

, majandus- ja juhtimisekspert
Copy
Majandus- ja juhtimisteadlane Hillar Kala
Majandus- ja juhtimisteadlane Hillar Kala Foto: Peeter Langovits

Liivimaa juurtega inimpõlved on vähemalt kord sajandis kokku puutunud majanduslike ja sotsiaalsete raskustega, mille ületamiseks on vajatud uut, ühistegevuslikku silda. 18. sajandi lõpus kõlas Riiast ärksamate kaupmeeste ja mõisahärrade asutatud Liivimaa Üldkasuliku ja Ökonoomilise Sotsieteedi kutsung ning tuli ka suur panus tippteadlaste abil maa moderniseerimiseks.

Esimese ilmasõja eel ja järel käivitasid Eesti põllumeeste seltsid liikumise talurahva ja käsitööliste kaasamiseks majandusühistutesse, et edendada tootmist ja kaubandust. 1902. aastal Tartus asutatud esimese hoiu- ja laenuühistu tegevusest kasvas välja kaskaad ühisrahastuse ja -kaubandusega tegelevaid organisatsioone. Möödunud sajandi lõpp aga tõi Eestisse elamuühistute laine.

Uuel aastatuhandel tunneme taas vajadust parandada rahva heaolu ühistegevuslikul teel – eriti Lõuna-Eestis. Riigi olematu majanduspoliitika ja rahvusvaheliste suurkorporatsioonide ning ametkondade võimutsemine on viinud majandusliku aktiivsuse hääbumisele paljudes piiriäärsetes külades. Inimesed on üksi oma muredega, silmitsi töö-, tööjõu- ja teenuste puudusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles