Raamatukogu kutsus külla folkloristid

, Tsirguliina raamatukogu juhataja
Copy
Muusik Kadri Allikmäe (paremalt), folkloristid Mare Kõiva ja Reet Hiiemäe, Tsirguliina raamatukogu juhataja Tiia Pärnik ja muusik Koidu Ahk
Muusik Kadri Allikmäe (paremalt), folkloristid Mare Kõiva ja Reet Hiiemäe, Tsirguliina raamatukogu juhataja Tiia Pärnik ja muusik Koidu Ahk Foto: Valga keskraamatukogu

Tsirguliina raamatukogu ajalugu sai alguse sellest, kui paigas sada aastat tagasi rahvaraamatukogu selts asutati. Auväärse tähtpäeva puhul kutsuti külla folkloristid, hiljuti trükivalgust näinud raamatu «Maarjahein ja imevesi. Pärimuslikud naiste rituaalid Eestis» autorid Reet Hiiemäe ja Mare Kõiva.

Hiiemäe lemmikvaldkond on pärimuslikud kaitseviisid ja vastavad kogemuslood. Kõiva on aga keskendunud loitsude ja rahvaarstide uurimisele. Sai kuulda muhedaid lugusid kommetest, mida kasutati elu hõlbustamiseks.

Muusikalist elamust pakkusid pärimusmuusikud Kadri Allikmäe ja Koidu Ahk, kes sidusid oma kandle-, torupilli-, flöödi- ja akordionilood folkloristide esitatud juttudega.

Meenutati ka aega, kui koolimajas hakkas sajand tagasi tegutsema Tsirgulinna rahvaraamatukogu selts. Kirjavara laenutati toona vaid pühapäeviti ning tööd tehti tasuta. Kuna alevis elanike arv aina kasvas, avati 1927. aastal raamatukogu juures lugemislaud. Kogude täiendamiseks saadi raha riigilt ja vallalt, aga ka heategevuslikelt üritustelt.

Kui 1931. aastal valmis tuletõrjeseltsi maja ehk rahvamaja, sai teisele korrusele ruumid ka raamatukogu. Paraku hävis hoone sõjatules koos kõigi algusaegade ürikutega. Tänu lugejate mälestustele ja fotodele ning vanade ajalehtede digiteerimisele on siiski raamatukogu algusaegadest ülevaade olemas.

Seltsi juurde kuulus ka laulukoor. Selle lipp on hoiul Tallinnas teatri- ja muusikamuuseumis.

Erakordne on aga, et raamatukogul on lugeja, kes on vanem kui raamatukogu. Meie kuldlugeja Hilda Kuld tähistas 2022. aastal oma sajandat sünnipäeva.

Läbi aegade on Tsirguliinas kohalikule rahvale kirjandust välja laenutanud Alviine Läti, Aleksander Schuravlöff, Leida Teras, Heino Krall, Hugo Krall, Alvi Seer, Aina Onkel, Mare Lillemets (Pooland), Milvi Tamm, Hele Reimaa, Elvi Täht ja Merje Mändmets. Siinkirjutaja on raamatukogu juhataja 2006. aastast.

Pidulik kokkusaaamine tuletas meelde, et raamatukogud on hindamatu väärtusega, neid tuleb hoida ja toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles