Marju Kõivupuu: Laske sandid sisse tulla...

Marju Kõivupuu
, folklorist ja kultuuriloolane
Copy
Marju Kõivupuu
Marju Kõivupuu Foto: Erik Prozes

Hingedeaeg ja -päev, samuti halloween ja mardipäev on seljataha jäänud ja koos sellega arutelud, kuidas suhtuda halloween’i, mis näib varjutavat meie omamaise mardi- ja kadripäeva. 30. novembri eelõhtul, andresepäeva laupäeval andresesandiks käimine on nagunii juba jäänud minevikku, kuigi siin-seal on märke püüetest seegi vana rahvakomme uuesti elule äratada.

Hiljutisel kohtumisel õpilastega arutlesime, kuidas eri kultuurides meenutakse lahkunud lähedasi. On rahvaid, kes teevad seda lõbutsedes. Nad usuvad, et siis tunnevad ka kadunukesed ennast teises ilmas hästi. Meie kultuuri- ja komberuumis on tavaks jääda esivanemaid mälestades vaoshoituks. Küllap see on üks võimalikke põhjusi, miks halloween tekitab vastakaid tundeid.

Teadupoolest on halloween’i puhul olnud algselt tegemist tubli 2500 aastat vana keldi rituaaliga, mida tähistati suve lõpus surnute jumala Samhaini auks ning mis on muutunud meelahutuslikus lastepühaks. Veel pole meil kinnistunud komme panna maja trepile või nähtavale kohale kõrvitsalatern, andes märku, et peres halloween’i tähistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles