Suitsuandurite kontroll tõi ka trahvid kaela

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Päästeamet tegi eelmisel nädalal suitsuandurite pistelist kontrolli. Foto on illustreeriv.
Päästeamet tegi eelmisel nädalal suitsuandurite pistelist kontrolli. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Kodudes suitsuandureid kontrollinud päästjatele ja inspektoritele tegi Lõuna-Eestis enim muret see, et anduritel puudusid patareid, andur oli vales kohas või kasutusiga ületatud. Üheksa inimest sai ka trahvi.

Põlvamaal kontrollis päästeamet 140, Valgamaal 223 ja Võrumaal 253 kodu. «Seekord kontrolliti järjest erinevaid kodusid. Pigem jäeti kõrvale need piirkonnad, kus päästjad on käinud ohtralt kodunõustamisi tegemas ja üldpilt olukorrast juba teada,» ütles päästeameti Lõuna regiooni kommunikatsioonijuht Marek Kiik.

Eelmisel nädalal ligi 70–80 protsendil kontrollitud kodudest oli töökorras suitsuandur olemas.

Madis Pintson,

Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor

«Üldiselt võtsid inimesed meid hästi vastu.»

«Muret teeb see, et suhteliselt palju hakkas silma kodusid, kus hoolimata suitsuanduri olemasolust puudusid sellel patareid, andur polnud õiges kohas laes või oli anduri tootjapoolne kasutusiga ületatud,» märkis Kiik. Põlvamaal oli säärane olukord 21 (15 %) kodus, Valgamaal 110 (21,5 %) ja Võrumaal 13 (5,1 %) kodus. Puudustega kodude tuleohutusega tegelevad inspektorid edasi järelkontrolli või päästjad kodunõustamise vormis.

Soe vastuvõtt Põlvamaa külas

Põhjendusi, millega inimesed suitsuanduri puudumist selgitasid, oli erinevaid: «Unustasin», «Poes ei olnud saada», «Ei teadnud, et suitsuandur on kohustuslik» ja «Plaanisin just osta».

Kui andur puudub või pole töökorras, on võimalik trahvida kuni 40 euroga. Kokku tehti kolme maakonna peale trahvi üheksale inimesele. Päästeameti teatel ei ole aga nende eesmärk trahvida, vaid saavutada see, et kodudes oleks nõuetekohaselt paigaldatud ja töökorras suitsuandur olemas.

«Üldiselt võtsid inimesed meid hästi vastu,» ütles Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Madis Pintson. «Eriliselt soe oli huvi meie külaskäikude vastu Põlvamaal Himmaste külas, kus kohalik rahvas kohe autodele ligi astus ja juttu ajama hakkas. Igal pool kutsuti meelsasti tuppa, et oma andureid näidata ja tuleohutuse tagamise kohta nõu küsida.»

Juba 14 aastat kohustuslik

Päästeameti teatel peab igas kodus olema vähemalt üks töökorras ja õigesti paigaldatud suitsuandur. Suuremates elamutes on tungivalt soovitatav paigaldada andureid mitu. Lisaandur peaks olema igal korrusel ja korruseid ühendava trepi juures või trepikojas. Kasu on andurist ka eri tubasid ühendavas koridoris. Kööki anduri paigaldamisel on kasulik jälgida, et see ei oleks liialt pliidi või muu köögiseadme lähedal, kust tekkiv aur asjata häiret käivitama hakkaks.

Suitsuandur on juba 14 aastat kohustuslik, kuid kahjuks paljudest kodudest puudu. Sel aastal on tulekahjudes hukkunud 33 inimest, neist enamiku kodudes puudus suitsuandur.

Suitsuandurite eluiga on olenevalt tootjast ja hinnast 3-10 aastat ning seejärel tema töövõime väheneb või kaob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles