Vahur Joa: tarbetult uudsed korgid

Vahur Joa
, ajakirjanik
Copy
Vahur Joa
Vahur Joa Foto: Margus Ansu

Lähed poodi, tahad osta endale karastusjooki ja sirutad käed koolajoogi järele. Jah, võiks ju võtta mingit mahla või mullivett, aga see pruunikas rüübe sobib ka. Maksad ära, astud poest välja, keerad korgi maha ja tõstad pudeli suule. Kork, mis on pudelikaela küljes kinni, surub aga vastu nägu.

Selline ongi nüüd ja edaspidi kogemus, kui juua keelekastet ettevõtetelt, mis kaasa läinud kampaaniaga olla keskkonnasõbralikum, mistõttu ei saa korki pudelilt täielikult ära keerata.

Coca-Cola firma põhjendab, et selline kork on kasutusele võetud euroliidu ühekordse plasti direktiivi nõuete pärast, milleks tuleb valmistuda kogu Euroopas, kui määrus 2024. aasta juulis jõustub. Asja iva on selles, et nii lähevad korgid jäätmekäitluses ringlusesse koos pudelitega, mitte ei jää kasvatama plastikprahi hulka. Joogifirma esindajad kinnitavad, et pärast katsetusi osutus uus kork tarbijate eelistatud valikuks nii disaini kui ka mugavuse poolest, selle väljaarendamisele kulus palju raha ning liigutakse puhtama keskkonna suunas.

Mõistagi on see üllas eesmärk. Samas pole tänavapildis silma jäänud, et korgid eriti maas vedeleksid, seal vedelevad ikka pudelid ise. Kui jookide plastpudelisse villijad muretsevad looduse pärast ja endast antakse palju, et pudelid jõuaksid ümbertöötlusse, siis äkki pole probleem korgis, vaid pudelis endas. Kork moodustab tervest pudelist vähem kui kümme protsenti ning selle asemel, et joogid näiteks klaasist anumasse villida, kinnitatakse kork pudeli külge, muutes pudelist joomise ebamugavamaks.

Plastmass on hea materjal küll ja seda jõuab palju taaskasutusse, erinevalt kilepakenditest, mis enamasti prügisse maanduvad, ja tetrapakenditest, millest jõuab ringlusesse umbes vaid kolmandik.

Äkki hakata hoopis kõrt kasutama? Siis ei valmista kork probleeme ja pudelist saab rahulikult juua. Aga millist kõrt? Ega ometi mitte plastikust? Või kui kork häirib, miks mitte see kaela küljest lahti rebida? Siis aga oleme nullpunktis tagasi ja suurfirma on investeeringu tuulde visanud.

Plastmass on hea materjal küll ja seda jõuab palju taaskasutusse, erinevalt kilepakenditest, mis enamasti prügisse maanduvad, ja tetrapakenditest, millest jõuab ringlusesse umbes vaid kolmandik. Kuid selle korgiga tekitas suur joogifirma probleemi, mida enne ei olnud.

Inimene harjub aga kõigega ja võib-olla harjume ka sellise korgiga, kuid praegu rebitakse küll kork vaeva nähes pigem pudelikaelalt ära, sest nii on mugavam juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles