Eksootiline muusika jõuab Ihamarusse ja Valka

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Homme jõuab festival Ihamaru külakeskusesse.
Homme jõuab festival Ihamaru külakeskusesse. Foto: Maarius Suviste

Muusikafestival Orient et Occident jõuab kahe kontserdiga ka Lõuna-Eestisse. Kontsert «India muusika rütmid» on Põlvamaal Ihamaru külakeskuses sel pühapäeval ja «Pöörlev universum» pärsia klassikalise ja sufi muusikaga Valga muuseumis kolmapäeval, 13. detsembril.

India klassikaline muusika on festivali ajaloo jooksul kõlanud juba palju kordi, kuid seekordse kava fookuses on just Põhja-India muusika rütmimaailm, mida avab Eesti kuulajale India tunnustatud tablavirtuoos Imran Khan. Lisaks värvikatele löökpillisoolodele teeb selle kontserdi eriliseks veel see, et keerukad rütmid on üles ehitatud traditsioonilistele eesti lauludele, mille on valinud Taivo Niitvägi, kes neid tutvustab ja toetab instrumentaalselt Hiiu kandlel. Kaasa teevad Kadi Uibo harmooniumil ja Arno Kalbus löökpillidel.

Pärsia klassikalist ja sufi muusikat tutvustab meile maailmakuulus tar’i ja setar’i mängija ning Teherani muusikaakadeemia professor Mehran Mehrnia koos ansambliga Hamdam (Iraan). Festivali kunstiline juht on Raho Langsepp.

Rahvusvaheline festival Orient et Occidet, mis sedapuhku saab teoks juba 28. korda, on toonud läbi aastate Eestisse paljusid tippmuusikuid ja ansambleid maailma eri paigust. Festival on algusest peale olnud seotud orientaalsete kultuuridega. Huvikeskmes pole olnud aga mitte Idamaade kultuur iseseisvalt, vaid seostatuna Euroopa varasema, eelkõige keskaja kultuuriga.

Taas kord pakub festival võimalust saada osa muusikamaailma haruldastest pärlitest nii Ida kui ka Lääne muusikatraditsioonides, samuti muusikalistest kohtumistest nende traditsioonide vahel. Festivali keskus on läbi aastate olnud Tartu, kuid kontserte jagub mujalegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles