Kuidas vähendada hambaravi kulusid?

LEPM
Copy
Terved hambad.
Terved hambad. Foto: Shutterstock

Kui hammaste eest hoolitsemine unarusse jätta, muutuvad hambad kollaseks, tekivad hambaaugud või põletik. Mida paremini hammaste eest hoolitseda, seda tervemad nad on ning seda vähem tuleb ka hambaid ravida. Tuletame meelde, mida teha selleks, et hambaprobleeme vältida.

Üldiselt saab enamus inimesi ise pikendada oma tervete hammaste eluiga ning vähendada hammaste ravile tehtavaid kulutusi. Vaid mõningatel juhtudel ei ole inimesel võimalik oma hammaste tervise üle suurt otsustada – näiteks kui tegu on keerulise või geneerilise haigusega. Valdav enamus hambaprobleemidest tuleb aga kehvast hambahügieenist või halbadest harjumustest, mida saab muuta.

Ära jäta arsti juurde minemata

Teinekord võib tekkita tunne, et kuna hambad on pealt vaadates terved ja puhtad, võib hambaarsti juurde minemata jätta. See ei ole kindlasti hea mõte, sest regulaarselt hambaid kontrollides saab hambaarst suuremaid ja kulukamaid hambaprobleeme ennetada. Parem on käia hambaarsti juures regulaarselt, aga harvem. Arstid soovitavad käia hambaid kontrollimas iga kuue kuu tagant.

Pese hambaid korralikult

Teame, et igal hommikul ja õhtul tuleb leida aeg, et kõik hambad usinasti üle harjata. Enamus inimesi ei harja aga hambaid piisavalt kaua. Hammaste puhastamiseks on oluline harjata hambaid vähemalt 2 minutit ning kasutada lisaks hambaharjale ja fluoriidiga hambapastale ka hambaniiti. Regulaarse hambapasta ja hambaniidi kasutamise unarusse jätmine võib põhjustada hambakattu, mis võib muutuda hambakiviks. Seda juba koduste vahenditega eemaldada ei saa.

Jäta suitsetamine maha

Suitsetamine on nii suuõõne kui ka üldiselt organismi tervise jaoks üks kahjulikemaid harjumusi. Tubaka põlemisel eraldub sigaretisuitsuga ligi 7000 kemikaali koos vingugaasi ja tõrvaga. See suurendab hambakivi ja igemehaiguste teket, samuti käib suitsemisega kaasas halb hingeõhk ning hambad muutuvad hallimaks või kollasemaks ja süvenevad hambapraod. Lisaks on suitsetajatel risk haigestuda suuõõnevähki. Kui päeva pealt suitsetamisest loobumine tundub võimatu ülesanne, siis võib vähemalt proovida minna üle mõnele alternatiivile nagu kuumutatava tubaka toode, e-sigarett või nikotiinipadjad. Alternatiivide puhul ei toimu põlemisprotsessi ning eraldub väiksemas koguses kahjulikke aineid, kuid siiski tuleb ka neid mõõdukalt tarvitada.

Tarbi suhkrut mõõdukalt

Liigne suhkrut sisaldavate toitude tarbimine viib hambakivi ja hambaaukude või koguni juurepõletike tekkeni. Suus olevad bakterid toituvad suhkrust ja toodavad happeid, mis tekitab suus happelise keskkonna. Happelises keskkonnas saab hambaemail kahjustada ning bakterid pääsevad hamba sisemusse. Seetõttu hoiatavad hambaarstid nii erinevate suhkrurohkete kommide kui ka suhkrut sisaldavate karastusjookide eest ning soovitavad juua rohkem kraanivett.

Ära krigista hambaid

Hammaste krigistamine tekib tavaliselt stressist või on mõnest hammastega seotud probleemist. See on hammastele kahjulik, kuna kulutab hambaemaili, muudab hambad tundlikumaks ja võib koguni tekitada hammastesse pragusid, mille tagajärjel hammas võib üldse puruneda.

Pea piiri kohvi ja happeliste jookidega

Kofeiini sisaldavad ja happelised joogid, nagu kohv, tee ja karastusjoogid, võivad hambavaaba pehmet emaili kahjustada. Liigne kofeiinipõhiste ja happeliste jookide tarvitamine võib tekitada hammaste värvi muutusi ja muuta hambad tundlikumaks.

Terved ja ravitud hambad hoiavad ära suuremate tervisehädade tekkimise. Regulaarne hambaarsti juures käimine, korralik suuhügieen ja halbadest harjumustest loobumine aitavad säilitada hambad terved ja naeratuse ilusa. On oluline olla teadlik, mis on hammastele hea ja mis kahjulik nii tervise kui ka rahakoti seisukohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles