Õppusel testiti Eesti sideteenuste toimimist välisühenduste katkemise korral

LEPM
Copy
MKM-i kantsler Ahti Kuningas.
MKM-i kantsler Ahti Kuningas. Foto: Eero Vabamägi

Sel nädalal toimus Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti (TTJA) vedamisel koos sideettevõtete ja sidekaablite omanikega lauaõppus, mille käigus testiti Eesti sideteenuste toimepidevust välisühenduste katkemise korral.

Lauaõppuse eesmärk oli harjutada teavituste ahelate tööd, koostööd sideteenuseid pakkuvate ettevõtete ja sidekaablite omanike vahel kriisisituatsioonis ning koostööd riigiga.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kantsler Ahti Kuninga sõnul olid õppuse ajendiks oktoobrikuised meresidekaablite katkestused. «Kuigi merekaablite rikked on tänaseks parandatud ja sideteenustes häireid ei esinenud, tasub meil olla valmis ka keerulisemateks olukordadeks. Sidevaldkond on kommertsvaldkond, mis tähendab, et me riigina sinna liiga palju ei sekku. Teisalt on MKM-i huvi ja ülesanne tagada, et ühendused maailmaga ja sideteenused oleksid igal hetkel toimivad. Õppuse formaat võimaldasl harjutada koostööd sideettevõtetega nii teavituse, olukorrapildi loomise kui ka mõjude hindamise ja probleemide lahendamise mõttes,» selgitas Kuningas.

Õppuse käigus mängiti läbi järk-järgulist välisühenduste katkemist kuni olukorrani, kus ükski piiriülene kaablipõhine mere- või maismaaühendus enam ei toimi. Osalistel tuli iga etapi juures anda ülevaade sündmusest ja selle võimalikust mõjust lõppkasutajatele ning pakkuda välja tehnilisi lahendusi. Lisaks arutati TTJA kui regulaatori ja MKM-i kui poliitikakujundaja rolli eri etappides.

Õppuse mängujuhi, MKM-i riigiside nõuniku Erik Jansoni sõnul sujus õppus hästi ning andis kindlustunnet. «Hea meel oli näha, et ettevõtted olid mõelnud läbi, kuidas erinevate lahendustega välisühenduste katkemise korral oma teenust üleval hoida või kas ja kuidas tuleks vajadusel piirata teenuste mahtusid. Eestil on väikese riigi kohta suur hulk välisühendusi, mida sideteenuste pakkujad ristkasutavad ning suudavad tagada isegi kolme ja enamakordset dubleeritust. Ehitamisel ja planeerimisel on mitmed täiesti uued välisühendused, mis muudavad Eesti digitaristut veelgi töökindlamaks,» rääkis Janson.

Õppusel osalesid elutähtsat teenust osutavad sideettevõtted ning välisühenduste maaletoojad ehk nii merealuste kui maapealsete sidekaablite omanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles